Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třetí řada oblíbené soutěže Peče celá země má svého vítěze. Poprvé vyhrál muž a je to, dle očekávání, Vojtěch Vrtiška. Talentovaný student medicíny měl dobře našlápnuto už od prvního dílu a jeho vítězství se tak nějak očekávalo. Přesto bylo finále dramatické a až do poslední minuty si nikdo nemohl být výhrou jistý. Nakonec „zlatem pověstný“ Vojta pomyslné zlato taky získal. A pro web Toprecpety.cz poskytl svůj první rozhovor.

Vojto, gratulujeme k vítězství. Jaké byly vaše první pocity?
Děkuji. Zprvu jsem nechápal, že se to opravdu stalo. Pak jsem cítil, že je křišťálová trofej, kterou jsem dostal, opravdu těžká. Poté se na mě vrhli moji spolusoutěžící a s tím se dostavila i obrovská radost a dojetí.

Čekal jste to? Šel jste do soutěže vyhrát?
Šanci na vítězství měl každý z nás. Já se snažil si nepřipouštět, že soutěžím. Soustředil jsem se na to, abych odevzdal výrobky, se kterými budu spokojený a za které se nebudu muset stydět. To byla moje hlavní meta. Takže jsem vlastně do finále šel již poměrně spokojený a možnou výhru bral spíše jako milou satisfakci za spoustu dřiny. Nicméně velkou roli hraje ve stanu štěstí, takže můžete pomýšlet, na co chcete, a vše může být ve finále úplně jinak.

Co jste udělal hned po výhře?  
Po výhře jsem schoval cenu pod postel a šel dál jako dřív. Ve dne se učil, v noci pekl. Vlastně tak funguji doteď, jen je víc očí, pro které můžu tvořit, a za to jsem moc vděčný.

Ano, na váš Instagram přibývají sledující po stovkách... Už vás sleduje opravdu hodně očí. Může vám vítězství změnit život natolik, že byste se třeba místo dalšího studia medicíny věnoval cukrařině?
Teď nechci nic předpovídat a rád bych nechal věcem volný průběh. Sám nevím, uvidíme časem... Zatím jsou ale moje priority jedna ku jedné jak pro medicínu, tak i pro cukrařinu. 

Dobře, necháme se tedy překvapit. Prozradíte nám zatím, na čem sladkém vy sám ujíždíte a co naopak vůbec nemusíte?
Mám rád jednoduchá jídla, která jsou provázaná s mým dětstvím. Například jahody se šlehačkou. Asi nemám nic vyloženě neoblíbeného. Myslím, že ze své podstaty jídlo nemůže být špatné, jen špatně připravené.

Poslední díl Peče celá země se nesl ve znamení party. Vaše vítězství si určitě taky zaslouží oslavu. Jak by měl vypadat a jak chutnat dort, který by někdo pekl pro vás?
Tak tady vím naprosto přesně. Vzhledem k tomu, že pro mě už nikdo nechce péct, udělal by mi radost i obyčejný litý perník

Tak to jste mě opravdu překvapil. Co vaše oblíbené zlato?
Není všechno zlato, co se třpytí, a já tiše doufám, že si diváci vzali z pořadu i důležitější věci než jen pomyslný plátek lesklého kovu.

Věřím, že ano. Mimochodem, působil jste stále velmi klidně a vyrovnaně, i ve finále. Chápu správně, že je pro vás pečení stále relax?
Jestli je to stále relax, těžko říct... ale baví mě to pořád, možná i o trochu víc.

Těsně po finále jste řekl, že úspěch není o jednotlivci a že svou roli hrála i úžasná parta. Scházíte se pořád?
Jsem v kontaktu se všemi soutěžícími i lidmi ze štábu a jsem za to moc rád. Vídáme se zhruba každé dva týdny.

Bavilo by vás i nadále působit v nějakém televizním pořadu podobně jako třeba vítězka první řady Petra Burianová?
Asi by záleželo na typu pořadu. Ale je pravda, že mi Česká televize k srdci přirostla.

Zdá se, že jste si soutěž opravdu užil. Co byste vzkázal všem lidem, kteří se budou chtít přihlásit do dalších řad Peče celá země?
Nevím, jestli vyloženě vzkázal, ale přál bych jim, aby měli štěstí. Štěstí při pečení, ale hlavně na tak skvělou partu lidí kolem sebe, jako jsem měl já. Ona pak už jde spousta věcí sama.

Na Vojtovu cestu soutěží se můžete podívat v naší galerii:

Fotogalerie - Vojtěch Vrtiška - vítěz Peče celá země

Ukázat 42 fotografií

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více