Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oslava krojů i folkloru. Do Starovic se opět sjedou přátelé jižní Moravy

Jeden den v roce, kdy se sejdou krojovaní z většiny obcí jižní Moravy na jednom místě... , a samozřejmě spolu s nimi přátelé folklóru z celé republiky k oslavě naší krásné Moravěnky. Představení krojů z celé jižní Moravy… V kroji či bez kroje, všichni milovníci a přátelé tradic a krás jižní Moravy jsou vítáni!

STAROVICE - Víno, zpěv, tanec, krásná děvčata v krojích i chlapci v naškrobených košilích. To vše zasazené do malebné obce Starovice na Břeclavsku a jejího přírodního areálu Pod kaštany. Tato obec s Pálavou za zády totiž není jen místem, kde se rodí dobré víno - od loňského roku se zde koná také folklorní akce s názvem Setkání přátel jižní Moravy - I love Jižní Morava. Letos 30. července pokračuje II. ročníkem s mottem Prožijte jihomoravské hody

Za Setkáním přátel jižní Moravy stojí komunita sdružující se kolem portálu a facebookové stránky I love Jižní Morava založených na jaře roku 2013. Zpočátku autoři oslovovaly jen své přátele a rodinné příslušníky, ale postupně se přidávali další a další příznivci z Moravy, celé republiky i ze zahraničí, až se počet fanoušků vyšplhal až k dnešním téměř 80 tisícům.  "Díky tomu, že příznivců jižní Moravy přibývalo, se v nás zrodila myšlenka uspořádat setkání všech, kteří v tomto krásném regionu žijí, navštěvují jej, rádi ho objevují a především mají jižní Moravu rádi tak, jako my, zakladatelé komunity. Mezi nejsilnější témata jižní Moravy patří bezesporu naše jedinečné kroje, výborná vína, nádherná krajina a po staletí udržované tradice - a o tomhle všem naše setkání bude", vzkazuje návštěvníkům její hlavní pořadatel Jan Záhora a dodává, že jedním z cílů folklorního setkání je alespoň na chvíli smazat pomyslné folklorní hranice mezi regiony jižní Moravy a zavést tradici pravidelného setkávání všech, kdo jsou pro toto téma zapáleni, a to nejen z České republiky. Všichni krojovaní mají na akci vstup zdarma, pro ty ostatní se snad podařilo po loňských zkušenostech nastavit vstupné tak, aby bylo přijatelné pro všechny.

Loni se ve Starovicích sešlo 140 krojovaných z 22 obcí Břeclavska a Brněnska. Pestrost krojů předvedli při společném průvodu, který bude jedním z hlavních bodů programu i při letošním setkání, ovšem účast už nyní přislíbily stovky krojovaných z mnoha obcí nejen jižní Moravy. „I když mohou být kroje někdy nepohodlné, nabyli jsme dojmu, že mladí lidé se do nich strojí rádi - ten pocit hrdosti a sounáležitosti se svými kamarády se nedá ničím nahradit. A ti starší jsou zase rádi, že tradice své rodiny či vesnice mají komu předat. Právě na tomto setkání mají i obce jedinečnou možnost pochlubit se právě tím svým krojem a jeho zvláštnostmi, ale také třeba představit místní zvyky nebo pozvat přátele na pořádané akce“, zve všechny Jan Záhora.

Již vloni se stala součástí Setkání také soutěž O nejkrásnější krojovaný pár. Ten vybírala porota ze všech dvaapadesáti zúčastněných párů. Vítězi se stali Jakub Klein a Šarlota Maulerová z Hustopečí u Brna. Účasti v soutěži určitě nelitují, právě naopak: "Co nám vítězství přineslo? Především obdiv našich krojů od ostatních, šerpu zdobící náš pokoj a tak nějak se nám na čele octla vizitka nejkrásnějšího krojovaného páru, každý nám gratuloval k vítězství“, vzpomíná na loňské vítězství Jakub Klein. Letos převzal záštitu nad soutěží hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek, který vítěznému páru předá malovanou krojovou mašli. Zájemci o účast v soutěži se mohou přihlásit na ilovejm@email.cz, na facebookovém profilu akce či na telefonu 774 894 891. O letošním nekrásnějším páru v krojích rozhodnou návštěvníci.

Na kroje však nebude zaměřená jen soutěž. Součástí programu  bude také komentovaná ukázka oblékání 5 regionálně odlišných  dívčích krojů „Když se děvčica obléká “  Ostatně, program bude nabitý od rána až do noci - návštěvníci se dále mohou těšit na dechovou hudbu Zlaťulka z Podluží, Veselou trojku Pavla Kršky nebo přehlídku dětských i dospělých folklorních souborů, ochutnat moravská vína a krajové speciality, nakoupit nebo si vlastnoručně vyzkoušet výrobu tradičních produktů, pro děti bude připraveno malování na obličej. A od 19 hodin si můžeme všichni společně zazpívat s Jožkou Černým a cimbálovou muzikou Grácia. A komu by se přece jenom ještě nechtělo domů, pokračujeme večerní zábavou – z hodů se přece chodí domů „až ráno, až ráno, až bude bílý den…“.

Program

10:00 Zahájení setkání - pořadatel, zástupce obce a kraje
10:15 Dechová hudba Zlaťulka z Podluží
10:45 Když se děvče obléká - komentovaná ukázka oblékání 5 dívčích krojů / každý z jiného regionu
12:00 Krojovaný průvod obcí - požehnání zástupcem církve, prezentace obcí, hraje dechová hudba Zlaťulka
14:00 Old Stars Břeclav
14:15 Folklórní soubor Vrčka ze Šlapanic
14:35 Ženský FS Bulhary
14:50 Mužácký sbor z Morkůvek
15:05 O malovanou mašli hejtmana Jmk - vyhodnocení soutěže o nejkrásnější krojovaný pár a dekorování vítězů
15:30 Ženský soubor Drmolica z Dubňan
15:50 Mužácký sbor z Pohořelic
16,10 Dětský folklórní soubor Pomněnka z Tvrdonic a dětská CM z Lužic
16:15 Mužácký sbor z Přibic
17:30 Folklórní soubor Búřka z Čejče
18:00 Mužský sbor Slováckého souboru Kyjov
19:00 Jožka Černý a CM Grácia
20:30 Veselá trojka Pavla Kršky
22:00 Taneční zábava s dechovou hudbou Zlaťulka 

Programem provází Luděk “Savana”  Urbánek. - rádio Signál Brno.

Během celého dne ochutnávka moravských vín a krajových specialit, ukázky tradičních řemesel a výroby krojů - malování mašlí, šití krojů, vyškrabování kraslic, košíkářství, včelařské výrobky atd., výstava fotografií v sokolovně, možnost návštěvy starovického kostela.

Vstupné

V předprodeji: 130Kč , senioři 100Kč
Na místě: 150Kč , senioři 100Kč
děti do 15 let 30Kč.
Krojovaní ( v kompletním kroji )
držitelé ZTP - zdarma

Vstupenky a více informací na: www.jihomoravskehody.cz, www.ilovejiznimorava.cz, www.nejlepsizmoravy.cz

Komentáře

Severinka Severinka

23. 7. 2016 20:09

To bude krásy:yes::yes::yes:;-);-);-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více