Kořenová zelenina na másle – skvělá příloha, obloha či základ pro pyré
25. 7. 2016 Vaření
Mrkev, kořenová petržel a celer jsou noční můrou snad každého milovníka šťavnaté flákoty. Ale nevěřili byste, jak vynikající může být kořenová zelenina připravená na másle – žádné margaríny, prostě klasické, živočišné máslo, které milovali naši dědové. Zkuste náš recept a budete se olizovat.
Co potřebujete na porci pro 4 osoby:
- 3 větší mrkve
- 3 větší kořenové petržele
- 1 kořenový celer (ne řapíkatý)
- Cca půlku másla
Jak na to?
Mrkev, petržel i celer zbavte slupky, nakrájejte na stejně velké kostičky a vložte do pánve. Přidejte polovinu másla. Máslo nechte rozpustit, pak zeleninu promíchejte, aby se obalila v másle a nechte cca 30 minut opékat – občas promíchejte. Pokud by se zelenina začala přichytávat, přidejte máslo. Takto připravená zelenina nepotřebuje dalších dochucovadel, protože příjemně zesládne.
3 tipy na servírování
1. Kořenová zelenina je vhodná k masu jako jediná příloha, protože je vydatná a šťavnatá.
2. Kořenovou zeleninu na másle můžeme podávat jako oblohu k masu a bramborám – namísto čerstvé zeleniny (ozvláštní jídlo). Je možná i varianta pro vegetariány, kdy si bohatě vystačíte se zeleninou na másle a bramborami.
3. Zeleninu lze rozmixovat a podávat jako pyré samostatně, případně při mixování přidat vařenou bramboru, aby pyré mělo hustší konzistenci. Při volbě této varianty servírování doporučujeme zeleninu osolit a opepřit. Pyré z kořenové zeleniny se výborně hodí k pokrmům z ryb.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Časté chyby při vaření omáček: Nejčastěji to je hořký základ, sražená smetana nebo špatný postup při dušení masa
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 1 hodinou
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Klobásy
Přidáno před 13 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 13 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť
Kostival je v přírodě nepřehlédnutelný. K čemu se hodí a jak ho uchovat pro pozdější využití
Komentáře