Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kořenová zelenina na másle – skvělá příloha, obloha či základ pro pyré

Mrkev, kořenová petržel a celer jsou noční můrou snad každého milovníka šťavnaté flákoty. Ale nevěřili byste, jak vynikající může být kořenová zelenina připravená na másle – žádné margaríny, prostě klasické, živočišné máslo, které milovali naši dědové. Zkuste náš recept a budete se olizovat.

Co potřebujete na porci pro 4 osoby:

  • 3 větší mrkve
  • 3 větší kořenové petržele
  • 1 kořenový celer (ne řapíkatý)
  • Cca půlku másla

Jak na to?

Mrkev, petržel i celer zbavte slupky, nakrájejte na stejně velké kostičky a vložte do pánve. Přidejte polovinu másla. Máslo nechte rozpustit, pak zeleninu promíchejte, aby se obalila v másle a nechte cca 30 minut opékat – občas promíchejte. Pokud by se zelenina začala přichytávat, přidejte máslo. Takto připravená zelenina nepotřebuje dalších dochucovadel, protože příjemně zesládne.

3 tipy na servírování

1. Kořenová zelenina je vhodná k masu jako jediná příloha, protože je vydatná a šťavnatá.

2. Kořenovou zeleninu na másle můžeme podávat jako oblohu k masu a bramborám – namísto čerstvé zeleniny (ozvláštní jídlo). Je možná i varianta pro vegetariány, kdy si bohatě vystačíte se zeleninou na másle a bramborami.

3. Zeleninu lze rozmixovat a podávat jako pyré samostatně, případně při mixování přidat vařenou bramboru, aby pyré mělo hustší konzistenci. Při volbě této varianty servírování doporučujeme zeleninu osolit a opepřit. Pyré z kořenové zeleniny se výborně hodí k pokrmům z ryb.

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více