Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pozor, tato jídla do mikrovlnky nepatří! Špenát nebo uzeniny v ní nikdy neohřívejte
Zdroj: Louis Hansel, Unsplash.com

Ohřívá a vaří rychleji, než bychom řekli švec. Mikrovlnná trouba se dávno zabydlela ve většině českých domácností. Zrychluje totiž to, co dříve trvalo dlouhé minuty. Zejména ohřívání pokrmů. Jenže aby to bylo nejen rychle, ale také správně a zdravě, měli bychom se držet několika zásad. Jsou totiž potraviny, které do mikrovlnky v žádném případě nepatří.

Špenát 

Už jistě víte, že s tím železem to u špenátu není taková sláva, jak se původně myslelo. I tak jde ale o velmi zdravou listovou zeleninu. Špenát je fajn zasyrova do salátů, nebo dušený jako příloha třeba k masu. Ovšem nikdy byste jej neměli ohřívat, a to nejen v mikrovlnce, raději nikde. Ohřevem se v něm obsažené dusičnany mění v dusitany, které našemu zdraví neprospívají. Proto vařte jen tolik, kolik zvládnete sníst.

Mateřské mléko

Pokud kojíte, tak se občas hodí mít mléko do zásoby, třeba když přijde mimčo hlídat babička. Nikdy ale nedovolte, aby se mateřské mléko ohřívalo v mikrovlnné troubě. Jednak se ohřívá nerovnoměrně a tudíž by bylo zčásti studené a zčásti vařící a miminko by se mohlo popálit, ale také při tomto ohřevu dochází ke znehodnocení cenných látek v mléce. Proto je raději ohřejte pod proudem teplé vody, nebo ve vodní lázni.

Hroznové víno

I když si říkáme, koho by to asi napadlo, tak pro jistotu varujeme: hrozny v mikrovlnce opravdu nikdy neohřívejte. Ano, nikdy. Ani kdyby byly z lednice studené jak psí čumák. Víte, co by se s nimi totiž uvnitř velmi rychle stalo? To samé, co se syrovým vajíčkem. A věřte, že troubu nechcete umývat ani od vejce, ani od rozprsknutého hroznového vína. Celkově se mikrovlnka nehodí pro ohřívání jakéhokoliv čerstvého ovoce, cenné vitaminy by se rychle zničily.

Obyčejná voda

Nebezpečná záležitost. Voda se v mikrovlnce ohřívá nerovnoměrně a tak bude nahoře horká, dole třeba ještě studená, ale při zamíchání může vystříknout a způsobit vám nepěkné popáleniny. Pokud nemáte jinou možnost, ohřívejte tam vodu pomalu a míchejte opatrně. Ale máte-li varnou konvici, je to zcela jistě lepší volba.

Chilli papričky

Horkem se z nich začne uvolňovat pálivá látka kapsaicin a při otevření dvířek trouby dostanete pěkně štiplavou dávku rovnou do obličeje. I když nejste alergičtí, nemusí to dopadnout zrovna vesele. Pálení v krku, slzení očí, kašlání…no asi jako při použití pepřového spreje. Raději si to vážně rozmyslete.

Uzeniny 

Ano, víme, že je to praktické, ale nevhodné. Uzeniny bývají plné nezdravých éček, jejichž případná škodlivost se ohřátím v mikrovlnce ještě zvýší. Pokud už si párky sem tam dopřejete (a kdo ne?), ohřejte je rovnoměrně ve vodě. Budou šťavnatější a přece jen méně rizikové.

Mražené maso

Téměř vždy se určité části skoro uvaří, zatímco jiné budou ještě napůl mražené. Nejen, že maso pak není moc chutné a vhodné pro další tepelnou úpravu, ale také se tímto způsobem zahřívání v něm mohou pomnožit nebezpečné bakterie. Nechte je proto hezky postaru rozmrznout v chladničce.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více