Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dieta, která vás nezruinuje: 10 potravin, co zeštíhlí postavu a ušetří peněženku
Zdroj: Lukas, Toprecepty.cz

Když chceme shodit přebytečná kila, platí, že je potřeba začít se hýbat a vyměnit pivo a párky za dietní jídelníček. Panuje představa, že začít jíst zdravě stojí obrovské peníze, ale není tomu tak. Vybrali jsme 10 potravin, které seženete v každém supermarketu, levně a navíc jsou naprosto ideální pro redukční dietu.

1. Hnědá rýže

Rýže jako příloha figuruje v mnoha dietních jídelníčcích. Klasikou je rýže bílá, ale pokud sáhnete po hnědé, která cenově vyjde skoro nastejno, neuděláte chybu. Bílá rýže je totiž v podstatě hnědá (celozrnná) rýže, ze které byly průmyslově odstraněny otruby a klíčky. Právě tyto části ale obsahují nejvíce vitamínů, minerálů a vlákniny. Vzhledem k tomu, že rýže je bohatá na sacharidy, stejně byste se s ní při redukční dietě neměli ládovat, takže ten rozdíl není až tak znatelný - ale pořád je to rozdíl.

2. Sýr cottage

Obzvláště v "light" variantě je sýr cottage vynikající a levnou součástí diety. Hodí se jako snídaně s čerstvým ovocem, jako svačina s knäckebrotem, můžete si ho dát pro doplnění energie před cvičením i po něm, protože obsahuje málo tuku a hodně bílkovin. Především ale moc nestojí - ačkoliv cena se odvíjí podle značky, 200 g porci většinou seženete do 20 korun.

3. Tuňák v konzervě

Ryby bychom si měli dopřávat bez ohledu na dietu, ale obzvlášť v našich končinách je to s nimi ošemetné. Čerstvost není vždy zaručena a cena může být astronomická. Naštěstí existuje tuňák v konzervě, který přežije vše, navíc obsahuje minimum tuků, ale řádnou dávku bílkovin. Tip: Zkuste smíchat výše zmíněný cottage s kousky tuňáka ve vlastní šťávě z konzervy. K tomu si dejte celozrnný toast nebo zeleninu a máte svěží, zdravou a výživnou dietní večeři, která je ideální po velké fyzické námaze.

4. Ovesné vločky

Řada výživových poradců se shodne, že ovesné vločky v nějaké formě jsou tou nejlepší snídaní. Poctivá ovesná kaše vás zasytí, dá vám energii na celé dopoledne, je plná živin a vitamínů a ještě zaručí správný chod trávícího traktu. Vločky jsou navíc nejlevnější variantou cereálií.

5. Řecký jogurt

Odtučněný řecký jogurt je v rámci diety podobně schopným pomocníkem jako cottage. Mnoho bílkovin, málo tuků - hodně muziky za málo peněz. Tip: Bílý řecký jogurt podávejte s ovocem nebo s medem a ořechy. Tak vznikne nejen lehká a chutná svačina, ale klidně i zdravý dezert po vydatném obědě.

6. Mražená zelenina

Součástí zdravé stravy je zelenina. Hodně zeleniny. To se ale může prodražit, obzvlášť v zimě, kdy čerstvé zeleniny není tolik. Vůbec se nemusíte bát sáhnout po zelenině mražené. Většina vitamínů je v ní zachována a záleží jen na vaší úpravě, zda tomu tak zůstane. I mražená brokolice se dá dusit na páře tak, aby byla chutná, křupavá a jasně zelená. Na rozdíl od té čerstvé vám ale před tepelnou úpravou v mrazáku vydrží výrazně déle a vyjde levněji.

7. Fazole v plechovce

Luštěniny jsou skvělým rostlinným zdrojem bílkovin a vlákniny, proto se často ve velkém množství objevují v jídelníčcích vegetariánů a veganů. I v případě, že jíte maso, byste je měli na menu přidat. Jenže řada luštěnin, třeba fazole, se před vařením musí na dlouhé hodiny namáčet - a na to nemá nikdo čas. Nemusíte se bát sáhnout po levných fazolích v plechovce, které se dají konzumovat rovnou, případně je stačí ohřát nebo popláchnout a přidat třeba do salátu.

8. Červená čočka

Červená čočka je v kuchyni neocenitelná. Dietní a na minerály bohatá luštěnina se na rozdíl od klasické čočky vaří jen chvilku, protože nemá tvrdou slupku. Vynikající je v polévce, v salátu, jako příloha, dají se z ní udělat domací nemasové burgery nebo karbanátky, a protože se snadno rozvaří, může sloužit i k zahuštění omáček. Tip: Zkuste červenou čočku přidat do kari z rajčat a kokosového mléka. K takto vydatně nastavené omáčce pak stačí jen poloviční porce přílohy, což dělá z celého jídla dietní záležitost.

9. Špenát

I Pepek námořník věděl, že špenát je plný železa. Navíc i ve velkém množství obsahuje minimální počet kalorií a má lahodnou chuť, která se hodí k těstovinám i do salátů. Pořídíte-li špenát listový, ani vaše peněženka se nebude trápit. Půl kila čerstvého špenátu stojí cca 40 korun.

10. Jablka

Vedle zeleniny je důležité jíst i ovoce, ale opět platí, že ty nejdietnější druhy - meloun nebo jahody, maliny a další "červené bobule" - vyjdou v zimě poměrně draho. Stejně jako u zeleniny se ani tady nemusíte obávat mražené varianty. Anebo sáhněte po celoročně dostupných druzích, které jsou díky své "běžnosti" levné. Na mysli máme především jablka, která jsou navíc bohatým zdrojem vitamínu C.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

valiska44

14. 9. 2021 21:10

Ivetak95: To bych si dovolila nesouhlasit. Myslím si, že není nad to, když si člověk uvaří sám. Souhlasím s tím, že potraviny jsou čím dál dražší, ale stačí když člověk umí chytře nakupovat a nevyjde to tak draho. Mně se v tomto třeba hodně osvědčilo sledovat letáky na www.mujletak.cz/ Hlavně teda Lidlu a Albertu, protože ty mám od domu nejblíž a každý týden tam mají ve slevě něco jiného.

Ivetak95

17. 8. 2021 14:40

Myslím, že v dnešní době, kdy potraviny raketově rostou už to bude cenově skoro stejné, jako zaplatit si keto dietu u které má člověk alespoň jistotu, že zhubne. Ikdyž každé tělo je jiné a někomu nemusí vyhovovat nebo chutnat. Za mě je to lepší, než jist zelí, po kterém mě akorát bolí břicho. A na stránkách www.kuponozdroj.cz jde vždy najít nějaká ta sleva, aby dieta byla levnější.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více