Bylinky
Poslední diskuze
„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 13 minutami
„Přání a gratulace“ maris, 17. 5. 2024 06:05
„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35
Poslední příspěvky
„Přeji hezký podvečer my jsme dnes k obědu měli zelený…“ MarcelaPa, před 14 minutami
„Zdravím dievčatá. U nás sa v priebehu dňa celkom vyčasilo a…“ Julia Oskerova, před 1 hodinou
„Hezkou zamračenou sobotu, u nás dnes krůtí pečené plátky na…“ tara23, před 6 hodinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 5 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 18 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na pečený dezert Aljaška se zmrzlinou? Tajemství úspěchu tkví ve správně vyšlehaném sněhu, pak je výsledek dokonalý
Tesco plně promítá snížení DPH do cen u více než 8 500 potravin
Holka u plotny radí: Jak na rychlý rybízový džem bez zrníček? Tenhle voní vanilkou a rumem a připravit se dá i skoro bez práce
20. 7. 2019 09:00
19. 7. 2019 22:17
16. 7. 2019 20:54
14. 7. 2019 14:18
Bývají tady dotazy nad bylinkou či zeleninou zvanou šrucha. Protože jsem si svého času opsala z časopisu Katka něco o této rostlině a připadá mi to zajímavé, přidávám i pro pobavení i pro poučení.
Šrucha neboli portulaka má díky svým okrouhlým masitým lístkům v malawském jazyce kouzelný název "zadek náčelníkovi ženy". Tato listová zelenina byla již před 3500 lety vysoce ceněna jako léčivý prostředek. U nás se někdy objevuje jako plevel na vinicích jižní Moravy. Dnes existuje přes 40 různých odrůd. Některé z nich dokonce pěstujeme vyšlechtěné pro jejich půvabné kvítky ve skalkách. Na 5-10 cm dlouhých šťavnatých výhoncích "divoké šruchy" vyrůstají okrouhlé masité lístky. Ty se spolu s konci výhonů sklízejí ještě před květem. Mají příjemnou ostrou až nakyslou chuť.
Šrucha obsahuje: Mnoho vitamínů A a C a mimo to hojně draslíku, hořčíku, vápníku a železa. Lístky mají až 93% vody. Portulák je výrazně močopudný prostředek, utišuje křeče a kašel, pročišťuje organismus. Nevhodný je ale pro těhotné ženy. Sezóna: od března do října. Stonky lístků musí být pružné, výhony ne delší než 3-5 cm. Uchování: v chladničce v perforovaném mikroténovém sáčku uchováváme ne déle, než 1 den. Použití: syrové mladé lístky používáme do míchaných zeleninových salátů, polévek, omelet a bylinkových omáček.