Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vzpomínáte někdo?

Mńam,mňam i já vzpomínám na barevná mejdlíčka, turecký med, ale takový ten sekaný a tvrdý a plný mandlí, jo a taky na eskymo za padík a šumáky ale takové dvě kostičky - třeli jsme je o sebe a olizovali, až jsme měli jazyky celé rozedrané:-D:-D:-D:-D

:-* uvedli jste mne do melancholie plné vzpomínek...i já se ponořila do chutí a vůní, mnohdy už i zapomenutých:-*
nejvíc si každé vánoce vybavím mandarinky...já vím, jsou jich plné regály, z různých koutů světa...ale mě chybí takové ty malé, ale voňavé...provoněly celý byt...obyčejné naloupnutí kůry a člověku se sběhly sliny...byly jednou z vůní vánoc..nebyly nacpané peckami k prasknutí a vysušené, bez chuti...taky obyčejné za korunu Pedro...růžové, měkoučké a voňavé, kupovala jsem si jej u babičky v pojízdné prodejně... také se mi vybavila chuť bonbonů Oskarky...zelený pytlíček, plný gumových bonbonků v cukru, takoví předchůdci medvídků...nebo báječná jablečná dřeň...v kelímku za korunu padesát...vymačkávali jsme si jí, aby jsme jí mohli labužnicky ukusovat...taky takové měkoučké čokolády s panenkou...banánové,smetanové, karamelové...a nebo Sisinky,ty už taky nejsou, co dřív...chuť taková, až se pusa svírala...natahovaly se a tak báječně chutnaly...a dneska??? made in china...tfuj,chutě tak přemotaný, že tou komerční cestou poztrácely svoje pověstné báječné vůně..

Svetlana: Atlasky a Slavie sa u nás predávajú stále, Atlasky pomenej, ale Slavie patria k stáleme sortimentu :-D

Jana Remkova: neviem, či myslíme na to isté, ale u nás sa to volalo zamiakový cukor. Namala som to rada, ostatne ako iné sladkosti.
Jediné, čo mám z tohto sortimentu rada, sú Horalky, ale nie Opavia, ale sediťácke :yes::yes::yes:

Ale chcem sa spýtať, kedysi sme si počas dovoleniek a iných pobytov v Tatrách kupovali konzervy, na ktoré doteraz spomínam a u nás ich už dávno nedostať. Tretinu tvorili kocky mäsa, výborne ochutené a chudé !!! Nad tým bola vrstva hrášku a na samom vrchu vrstva krúp. Tie konzervy mali neskutočne výbornú chuť, vyrábali sa v Čechách, ale už si nepamätám, kde presne. Nespomínate si niekto, alebo snáď ich ešte niekde dostať ?!?
Keď som v Čechách, tak sa pozerám po obchodoch, ale niktde tie úžasné konzervy nevidím. :-//

A ešte eskymo, za 50 halierov :yes::yes::yes::-D

Já měla ráda bombony Fialky, které voněly opravdu po fialkách, pak taky Žužu v takových krabičkách, nebo špalek, který byl udělaný jako deštníček, ten se rozevřel a my jsme cucali a soutěžili, kdo vylízá větší a delší špičku-jééé to byla doba a bylo toho mnohem víc na co by si člověk vzpomněl;-):-D:yes:

Svetlana: Slavie se ještě, myslím, vyrábějí. Já vzpomínám na žvýkačky Pedro a dražší Donald, daly se z nich dělat príma velké bubliny:-8 A Šumák, lízali jsme ho jen tak nasypaný na dlani a vzájemně si ukazovali barevnou pěnu v puse :-)):-8:-8

Svetlana: Vzpomínám na tu dobu rád.Má drahá polovička je vyráběla (Sfinx Holešov) a když jsem na ni čekal po odpolední směně a šli přímo pařit na zábavu všichni jen čichali a čichali.Tá sladká, cukrová vůně děvčat z výroby nešla přehlédnout.Jen škoda že je to už skoro 30 let.:-*

...už tu nikdo není, ale neva, já milovala bonbony "atlasky" a "slavie"...vzpomínate na ně někdo? atlasky byly takové hodně jako perleťové a házely odstíny do barev...:-8

mafie: Vzpomínám si na kačí mýdlo. Stála tabulka 25 haléřů a mělo různé barvy. Za kačí mýdlo bych prodala snad i sestru!:-D Není ho vidět a pokud ano, má to opravdu mýdlovou chuť:-(

Jo, jo, byl super!:-)

Tak na ten si pamatuji,dávala jsem ho dětem k svačině:-)),mámily ze mě dva,ale neměla jsem na ně;-(.Teď bych na ně měla,ale už je neprodávají a děti už jsou dospělý a vnučka má všechno a jsme rádi,když něco pořádného sní:-):-K

Tak jsem předsilvestrovský večer doma sama, dítě spí a já jsem se v myšlenkách dostala až do dětství k oblíbeným potravinám, no spíš
sladkostem, které už skoro nikdo nepamatuje. Tohle vzpomínání miluju. Teď jsem si zrovna vybavila takový jakoby smetanový šlehaný jahodový krém a jmenovala se Miláček, pamatujete na něj někdo?:-p

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ Simona Skolakova, před 6 hodinami

„Přání a gratulace“ Simona Skolakova, 8. 5. 2024 22:20

„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více