Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Zdroj: Profimedia a Toprecepty, koláž Toprecepty.cz

Blog Kuchařka pro dceru po 10 letech končí. Jana Florentýna Pišová (dříve Zatloukalová) oznámila, že ze zdravotních důvodů už dál o jídle psát nebude. Já jsem tuhle zprávu objevila předevčírem, článek na webu jsem si přečetla včera. A málem jsem to obrečela. Nejen proto, že Florentýnu, neboli Flo, dlouho sleduji, ale protože nás ještě něco spojuje. Jen Flo o tom neví... Tak jsem se rozhodla napsat jí otevřený dopis.

Otevřený dopis pro Flo

Milá Flo,

nevím přesně, kdy jsem tě začala sledovat, ale je to tak dlouho, že si tě dokonce pamatuju ještě takovou, jako jsi na úvodní fotce našeho článku, i když máš už dlouho vlasy v tónech fialky a jsi i díky tomu nezaměnitelná. 

Podle tvých propracovaných návodů dělám mimo jiné vejce do skla, lečo par excellence nebo hummus. Všechny recepty fungují dokonale a i to je důvod, proč jsem se na tvé stránky vždycky ráda vracela. 

Pro tu jistotu, že ty to budeš mít správně. Nevadí mi dlouhé recepty, mám ráda dokonale propracované postupy a baví mě o jídle přemýšlet. A to všechno jsem u tebe vždycky nacházela. 

Doma mám jen jednu z tvých kuchařských knih, a to Hovory s řezníkem. Knížka je už trochu upatlaná, to se na mě, prosím, nezlob, já vím, že to vepřové v mrkvi, petrželové brambory nebo jarní kuřátka pečená naplocho bych dávno měla umět zpaměti. Dělala jsem to přece tolikrát! 

Ale stejně jako i u jiných tvých receptů, raději se tam vždycky znova alespoň mrknu. Ve věnování na první stránce "hovorů" je napsáno, že nejlepší recept je hlad. A ten já teď budu asi mít. Po tvém psaní o jídle, po tvých receptech (i když to škrábání paprik do leča je teda mor) a po té jistotě, která mě vracela na Kuchařku pro dceru jako domů.

Je mi líto, co tě potkalo. Tak trochu to znám. Ale opravdu jen trochu. Naší dceři Aničce zjistili celiakii před dvěma lety. Před pár měsíci jsem o tom, na webu Toprecepty.cz, začala psát mikro blog. Bez lepku žijeme doma skoro pořád skoro všichni už skoro dva roky. Pořád se učíme, ale zvykli jsme si. 

Nemáme to tak svízelné jako ty, naše Áňa, na rozdíl od tebe, může mléčné výrobky, nemá zanedbané astma a její prací není psát o jídle, je to zatím školačka. Tím se ledacos zjednodušuje. A víš co? Některá jídla i pro ni vařím pořád podle tebe. Třeba to lečo nebo jarní kuřátka s vůní česneku a citronu. Já vím, že receptů je všude spousta, ostatně i na webu, kde pracuji, jich máme doslova desetitisíce. 

Ale kuchařek jako jsi ty moc není. Tak tě chci jen poprosit, pokud to aspoň trochu jde - nepřestávej psát. A kdybys někdy hledala důvod, vzpomeň si na nás. Dvě holky v Řevnicích na tvé recepty nikdy nepřestanou čekat. 

S láskou, 

Hanka 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli