Den červeného vína
Národní den
Víno je jeden z nejstarších alkoholických nápojů, které lidstvo zná. Bývá mu přezdíváno nektar bohů. Den červeného vína slavíme 25. srpna jako poctu tomuto nápoji výtečné chuti. A proč si zaslouží svůj vlastní den?
Víno je považováno za symbol radosti a tvořivosti. Pokud se to s ním ovšem nepřežene. Víno má bohatou historii, která sahá až do starověku, a bylo vždy spojováno s oslavami a radostnými událostmi. Víno je alkoholický nápoj z moštu z vína nebo z klasických hroznů. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká alkohol, který ve víně tvoří cca 9-15 %. Existuje mnoho různých druhů červeného vína, které se liší jak v chuti, tak ve výrobě.
Jak vařit s červeným vínem
Den červeného vína je ideální příležitostí í pro ochutnávání různých druhů vín a objevení nových oblíbených chutí. Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá surovina pro vaření. Sladká vína se obvykle přidávají do dezertů. Víno používala při pečení Božích milostí již kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová. Červená vína se hodí ke všem tmavým masům, tedy především k hovězímu a ke zvěřině. Ale nemusí to platit vždy. U omáček se lze pustit do protikladů - tj. použít červené víno do světlých omáček a bílé do tmavých omáček. Během vaření přidávejte víno do omáčky po lžících, dokud nedosáhnete požadované chuti. Je výborné také k podlévání pokrmů v troubě. V kombinaci s olejem poslouží i jako marináda – maso bude křehčí. Existuje několik pravidel, které byste měli dodržovat. Nemíchejte v jednom jídle různé druhy vína. A zcela zásadní pravidlo: Nikdy nedávejte do jídla víno, která vám nechutná a sami byste je nepili.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den červeného vína?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Burgery z trouby
Přidáno před 1 hodinou
Staročeské vepřové kostky na zázvoru a cibuli
Přidáno před 2 hodinami
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 17 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 21 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 22 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno 21. 5. 2024 08:31
Přečtěte si Zobrazit více
Podmáslová zelňačka s houbami: Úžasně jemnou a lahodnou variantou tradiční klasiky skvěle dochutí kromě hub i kopr
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře