Den domácího chleba
Národní den
Den domácího chleba připadá na 17. listopadu. Upéct domácí chleba není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Nejlepší na přípravě tohoto pečiva ve vlastní kuchyni je skutečnost, že ho můžete připravit přesně takový, na jaký máte chuť! Sami rozhodnete, kolik na něm bude semínek a jak bude mít křupavou kůrčičku. Pokud nevíte jak na to, na našem webu najdete plno receptů a rad.
Domácí pečení chleba má své kouzlo a stalo se hitem. Není to úplně jednoduché a vyžaduje to trochu cviku a znalost několika pravidel. Ale po několika nezdařilých pokusech na to přijdete a postup vychytáte. Nakonec zjistíte, že se vašemu vlastnímu chlebu žádný ze supermarketu nevyrovná.
Jak na domácí chleba?
Na zadělání těsta na chleba potřebujeme mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Na zhruba kilogramový bochník zaděláme půl kg mouky. Uhněteme těsto, které necháme vykynout. Následně vytvarujeme chleba, který si přejeme a necháme asi půl hodiny pod utěrkou. Mezitím rozpálíme troubu na 230 °C, ve které poté vykynutý chleba 20 minut pečeme. Nezapomeneme jej přikrýt víkem. Po dvaceti minutách víko sundáme a pečeme dalších 20 minut, aby měl křupavou kůrku. Po upečení bochník jemně potřeme vodou a necháme vychladnout.
Další možností je chleba z domácí pekárny. Kdo ji má, obvykle k ní dostal do vínku nějaké recepty. Můžete si dokonce koupit směs na chleba, do které přidáváte vodu a droždí. Větší dobrodružství je však chleba vytvořit pěkně krok za krokem z mouky a dalších ingrediencí. S domácí pekárnou odpadne zdlouhavé hnětené a kynutí těsta, to zmákne domácí pekárna za vás. Stačí do ní jen dát správné ingredience ve správném množství. Pokud zvolíte funkci odložený start, můžete mít dokonce teplý čerstvý chleba k snídani.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den domácího chleba?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 11 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Cukrář Josef Maršálek radí: 5 triků, jak připravit dokonale nadýchané a jemné kynuté těsto, a na co si dát pozor
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů