Den baklavy
Národní den
Baklava je sladký zákusek, který se objevuje v mnoha světových kuchyních. O původ tohoto dezertu se vedou spory napříč celým Balkánem, Tureckem, většinou arabských zemí, Íránem a dalšími zeměmi či oblastmi. Jedno ale víme jistě, baklava z dokonale křehkého těsta, křupavých oříšků, másla a slaďoučkého sirupu slaví svůj den 17. listopadu. A pokud si ji tento den dáte, bude to pořádně sladká oslava.
Jak už jsme předeslali, o původ baklavy se vedou sáhodlouhé pře. Napovědět by mohla skutečnost, že slovo baklava je arménského původu – jde o složeninu slov bahk (půst) a halva (sladkost). Existují však i další možnosti výkladu vzniku tohoto názvu. Zkrátka se budeme muset spokojit s konstatováním, že baklava vznikla někde na území někdejší Osmanské říše.
Baklava se v minulosti konzumovala při slavnostních příležitostech – v arabských zemích během postního měsíce ramadán, v Řecku se pak připravovala na Velikonoce. Tradiční baklava měla čtyřicet vrstev těsta, na každý postní den jeden.
Dezerty, zákusky, poháry
Říká se jim sladká tečka na závěr a obvykle jsou nejoblíbenější součástí celého menu. Řeč je o sladkých dezertech, které si jistě minimálně čas od času s velkou radostí dopřeje každý z nás. Za… Podívejte se na všechny dezerty, zákusky, poháry.
Jak připravit baklavu
Existuje velké množství receptů na baklavu. Rozeznáváme baklavu v podobě rozkrájených čtverců i trojúhelníků, lze se však setkat i s kulatými řezy. V řecké kuchyni můžeme narazit na baklavu pořádně nacucanou sirupem. Doslazuje se též medem. Náplň mezi listy křupavého těsta mohou tvořit sekané vlašské ořechy i zelené pistácie. Všechny baklavy však spojuje jedno – a sice speciální listové těsto filo nebo turecké yufka.
Nejlepší baklava je ta právě vyndaná z trouby. Avšak pozor! Kvůli vysokému obsahu másla a sirupu je tento dezert kalorický.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den baklavy?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 11 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 15 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Marie Terezie ujížděla na kávě a ořechovém dortíku a milovala drůbež, především šťavnaté a voňavé kuře à la zajíc
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky