Den koláčů
Národní den
Den koláčů slavíme 23. ledna. Když se řekne “koláč”, každý si představí ten, který má nejraději. Někdo kynuté koláče nebo frgály od babičky, jiný linecký koláč s marmeládou či ovocný páj. Jedno ale mají všechny společné – jejich chuť a vůně nám připomíná domov…
Koláče nás provází celým životem, všichni si je pamatujeme už z dětství. Ovocný koláč s máslovou drobenkou jak ho dělala babička jen tak někdo neumí, s dvojctihodnými koláčky je to podobné. Víte, odkud mají svůj název? Jsou to koláče se dvěma náplněmi, a jsou proto hodné “dvojí cti”. Buclatý koláč z vláčného kynutého těsta je naplněný tvarohovou náplní s rozinkami a pod bohatou korunou z drobenky najdeme ještě vrstvu lahodných švestkových povidel. Hotové koláče můžeme těsně po upečení potřít rozpuštěným máslem s rumem, které jim dodá neodolatelnou vůni. Názorné video poradí, jak jednoduše připravit skvělou máslovou drobenku.
Jiný kraj, jiný mrav?
Druhů a podob koláčů je nespočet. Na Valašsku se setkáváme s tradičními frgály - velkými, kulatými koláči s tenkou vrstvou těsta a různými náplněmi (nejčastěji tvarohovou, hruškovou, makovou nebo povidlovou) a drobenkou. Obdobou frgálů jsou chodské koláče, které jsou navíc bohatě zdobené merhováním. Na žádné svatbě - ať už v Čechách, nebo na Moravě - nesmějí chybět svatební koláčky. Rohové koláče jsou zdobené čtyřmi druhy náplní a na svatbě se podávají všem neprovdaným. Tradice praví, že ten, kdo rohový koláč sní pod stolem, se do roka provdá.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den koláčů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 5 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky