Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?

Základ z tence vyváleného kynutého těsta, na tom náplň jak malovaná; to jsou vyhlášené chodské koláče připomínající valašské frgále. Víte, v čem je tahle regionální specialita jiná a kterou přísadu žádná hospodyňka nikdy nevynechá?
Bez rumu ani ránu
Základem pro chodské koláče je kynuté těsto z mouky, cukru, másla, žloutků, citronové kůry a rumu. Právě rum je onou tajemnou přísadou. Některé pekařky jej dávají do těsta, jiné do náplně, další v něm namáčejí rozinky, kterými se koláče zdobí, a některé si možná těsně před zdobením dají štamprličku na kuráž. Zdobení, neboli merhování, je totiž právě to, co dělá chodské koláče tak unikátními. A nejde vůbec o jednoduchou věc. Proto se na ni některé pekařky, zvané merhovačky, specializují, a nezřídka zdobí jeden koláč tři ženy.
Článek z magazínu
Jakkoliv je právě merhování pro chodské koláče typické, v rámci regionu se ještě liší. V horním Chodsku je zdobení jednodušší, v dolním bohatší a náročnější. Postup je ale vždy stejný. Vykynuté těsto se nejdříve vyválí pomocí speciálního konického válečku, který pomůže vytvarovat kulatý tvar. Na vyválenou placku s širšími okraji se dá nejdřív tvarohová náplň, která utvoří jakýsi základ, plátno, na něž se pak „maluje“. Merhované koláče se zdobí pomocí cukrářského sáčku povidlovou či makovou náplní a dozdobují se rozinkami a mandlemi. Někdy se koláče potírají šlehačkou, údajně proto, aby déle vydržely.
Umění merhovat
Květinky, srdíčka, ptáčci…to všechno najdete na merhovaných koláčích. Ovšem vytvořit tyhle obrazce pouze pomocí náplně není vůbec snadné, a proto se tento typ zdobení nenaučí každý a ani ne rychle. Ženy, které zručně umějí vytvářet na koláčích ozdobné ornamenty, jsou tak v chodských pekárnách velmi žádané. Zdobení koláčů není nijak striktně dáno a vždy záleží na fantazii pekařky. V nejjednodušší verzi se náplně jen sáčkem natírají v pruzích vedle sebe. I tahle „chudá“ varianta vypadá pořád krásně a trošku zkušenější hospodyňka i z jiné oblasti ji také zvládne. Zkusíte to?
Témata: pečení z kynutého těsta, koláčky, staročeská kuchyně, zdobení, regionální kuchyně, chodské koláče, frgál, koláč
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Knedlíky vařené ve vodě a v páře Při vaření ve vodě bývají knedlíky na povrchu mírně oslizlé. To už k tomuto způsobu přípravy patří - někdo to má… Číst více
Jak ohřívat knedlíky. Co s těmi zbylými? Jaké tradiční jídlo z nich můžeme připravit?
Co udělat s přebytkem knedlíků Pokud jsme knedlíků uvařili více, než hned spotřebujeme, jednoduše je zmrazíme. Po uvaření je nejprve nakrájíme na… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Maková roláda s povidly a mascarpone krémem
Přidáno před 51 minutami

Fazolová polévka s mrkví a libečkem
Přidáno před 13 hodinami

Čočka na kyselo se smetanou
Přidáno před 15 hodinami

Koka + řez
Přidáno před 23 hodinami

Špagety s kuřecími kousky v italské omáčce
Přidáno 28. 5. 2022 07:27

Sirup z čerstvého bezu
Přidáno 27. 5. 2022 10:15
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.