Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?
Zdroj: Toprecepty, yanull

Základ z tence vyváleného kynutého těsta, na tom náplň jak malovaná; to jsou vyhlášené chodské koláče připomínající valašské frgále. Víte, v čem je tahle regionální specialita jiná a kterou přísadu žádná hospodyňka nikdy nevynechá?

Bez rumu ani ránu

Základem pro chodské koláče je kynuté těsto z mouky, cukru, másla, žloutků, citronové kůry a rumu. Právě rum je onou tajemnou přísadou. Některé pekařky jej dávají do těsta, jiné do náplně, další v něm namáčejí rozinky, kterými se koláče zdobí, a některé si možná těsně před zdobením dají štamprličku na kuráž. Zdobení, neboli merhování, je totiž právě to, co dělá chodské koláče tak unikátními. A nejde vůbec o jednoduchou věc. Proto se na ni některé pekařky, zvané merhovačky, specializují, a nezřídka zdobí jeden koláč tři ženy.

Jakkoliv je právě merhování pro chodské koláče typické, v rámci regionu se ještě liší. V horním Chodsku je zdobení jednodušší, v dolním bohatší a náročnější. Postup je ale vždy stejný. Vykynuté těsto se nejdříve vyválí pomocí speciálního konického válečku, který pomůže vytvarovat kulatý tvar. Na vyválenou placku s širšími okraji se dá nejdřív tvarohová náplň, která utvoří jakýsi základ, plátno, na něž se pak „maluje“. Merhované koláče se zdobí pomocí cukrářského sáčku povidlovou či makovou náplní a dozdobují se rozinkami a mandlemi. Někdy se koláče potírají šlehačkou, údajně proto, aby déle vydržely.

Umění merhovat

Květinky, srdíčka, ptáčci…to všechno najdete na merhovaných koláčích. Ovšem vytvořit tyhle obrazce pouze pomocí náplně není vůbec snadné, a proto se tento typ zdobení nenaučí každý a ani ne rychle. Ženy, které zručně umějí vytvářet na koláčích ozdobné ornamenty, jsou tak v chodských pekárnách velmi žádané. Zdobení koláčů není nijak striktně dáno a vždy záleží na fantazii pekařky. V nejjednodušší verzi se náplně jen sáčkem natírají v pruzích vedle sebe. I tahle „chudá“ varianta vypadá pořád krásně a trošku zkušenější hospodyňka i z jiné oblasti ji také zvládne. Zkusíte to?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více