Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?
30. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Základ z tence vyváleného kynutého těsta, na tom náplň jak malovaná; to jsou vyhlášené chodské koláče připomínající valašské frgále. Víte, v čem je tahle regionální specialita jiná a kterou přísadu žádná hospodyňka nikdy nevynechá?
Bez rumu ani ránu
Základem pro chodské koláče je kynuté těsto z mouky, cukru, másla, žloutků, citronové kůry a rumu. Právě rum je onou tajemnou přísadou. Některé pekařky jej dávají do těsta, jiné do náplně, další v něm namáčejí rozinky, kterými se koláče zdobí, a některé si možná těsně před zdobením dají štamprličku na kuráž. Zdobení, neboli merhování, je totiž právě to, co dělá chodské koláče tak unikátními. A nejde vůbec o jednoduchou věc. Proto se na ni některé pekařky, zvané merhovačky, specializují, a nezřídka zdobí jeden koláč tři ženy.
Mohlo by vás zajímat
Jakkoliv je právě merhování pro chodské koláče typické, v rámci regionu se ještě liší. V horním Chodsku je zdobení jednodušší, v dolním bohatší a náročnější. Postup je ale vždy stejný. Vykynuté těsto se nejdříve vyválí pomocí speciálního konického válečku, který pomůže vytvarovat kulatý tvar. Na vyválenou placku s širšími okraji se dá nejdřív tvarohová náplň, která utvoří jakýsi základ, plátno, na něž se pak „maluje“. Merhované koláče se zdobí pomocí cukrářského sáčku povidlovou či makovou náplní a dozdobují se rozinkami a mandlemi. Někdy se koláče potírají šlehačkou, údajně proto, aby déle vydržely.
Mohlo by vás zajímat
Umění merhovat
Květinky, srdíčka, ptáčci…to všechno najdete na merhovaných koláčích. Ovšem vytvořit tyhle obrazce pouze pomocí náplně není vůbec snadné, a proto se tento typ zdobení nenaučí každý a ani ne rychle. Ženy, které zručně umějí vytvářet na koláčích ozdobné ornamenty, jsou tak v chodských pekárnách velmi žádané. Zdobení koláčů není nijak striktně dáno a vždy záleží na fantazii pekařky. V nejjednodušší verzi se náplně jen sáčkem natírají v pruzích vedle sebe. I tahle „chudá“ varianta vypadá pořád krásně a trošku zkušenější hospodyňka i z jiné oblasti ji také zvládne. Zkusíte to?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na Štědrý den u sousedů: Uvařte si slovenskou sváteční polévku kapustnicu
Díky paprice má červenou barvu jako naše zelňačka… Číst více
Pojďte si s námi uvařit tradiční staročeskou polévku zelňačku, ale tentokrát trochu netradičně z hlávkového zelí
Cibulka na sádle, voňavé zelí, klobáska a brambory, toto vše si možná představíte, když se řekne zelňačka. Tuto polévku nejčastěji vaříme během… Číst více
Jak dochutit zelňačku? Připravte si tuto polévku přesně podle vašich představ
Zelňačka má mnoho podob v nejrůznějších receptech. Jako u každého tradičního pokrmu, i u této polévky se dědí specifické recepty z generace na… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak ohřát omáčku. Některé omáčky se velmi snadno připalují. Jednoduché rady nám ohřívání usnadní
Když nám zůstane omáčka ještě na druhý den, hodí se to - stačí ji ohřát a nemusíme nic dalšího vařit. Právě s ohříváním ale může být potíž. Mnohé z… Číst více
Sedmero základních druhů hrnců a pánví: Víte, jak a na co je správně použít?
Existuje zdánlivě nekonečná paleta hrnců a pánví,… Číst více
Jak zavářet v obyčejném hrnci. Jednoduché zaváření zvládnou snadno i začátečníci. Potřebujeme jen hrnec a utěrku
Zaváření není složité a jistě nám brzy budou v komoře přibývat uložené sklenice s oblíbenými zavařeninami. Pokud použijeme ovoce a zeleninu z vlastní… Číst více
Jak nepřipálit mléko? Už naše babičky si uměly poradit v každé situaci a z jejich moudrosti se můžeme učit i my
Z ohřátého mléka připravujeme nejen pudink, hodí se i na leccos jiného, jen musíme vyřešit potíž s připalováním a za chvilku si můžeme pochutnávat.… Číst více
Používejte při vaření pokličku. Šetříte tím nejen čas, ale budete platit méně za energie
Víte, že poklička patří k hrnci podobně jako k… Číst více
Velký manuál: Jak vybrat hrnec do kuchyně? Důležité jsou rozměry i materiál. Ale to není všechno!
Nějaký ten hrnec určitě najdete v každé kuchyni.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více