Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Nejlepší svatební koláče jsou ty dvojctihodné. Jak na ně podle porotců soutěže
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Dnešní díl soutěže Peče celá země určitě potěšil milovníky sladkého a hlavně ty, kteří plánují svatbu. Pekly se totiž svatební koláčky, a to ne jen tak ledajaké, ale rovnou ty dvojctihodné. Pojďte si spolu s námi připomenout, na co při jejich pečení nezapomenout, aby byly ozdobou nejen svatební tabule.  

Koláče napříč celou republikou

Ne nadarmo se o nás říká, že jsem koláčový národ. Koláče se u nás pečou od dávných dob, nesměly chybět na žádném posvícení ani pouti, zkrátka vůbec při žádné sváteční příležitosti. Koláčů se u nás peče celá řada, snad každý kraj má nějaký svůj specifický, s jinou náplní, jinak nazdobený. Valašsko se chlubí svými frgály, Chodsko je hrdé na merhované koláče, které vypadají skoro jako malá umělecká díla. Každý ale miluje malé koláčky, které se obvykle připravují na svatbu, ale každý si na nich rád pochutná kdykoliv jindy. Mohou být klasické kulaté s náplní uprostřed, mohou mít podobu taštiček nebo vázaných šátečků s náplní, nejslavnější jsou ovšem ty dvojctihodné.

Dvojctihodné koláče si zaslouží dvojí úctu

Dvojctihodné nejsou jen tak obyčejné koláče s jednou náplní. Náplně totiž mají rovnou dvě. Právě to je důvod, proč se jim říká dvojctihodné – úctu si zaslouží rovnou dvakrát. Dvojctihodné koláče byly v minulosti chloubou každé pořádné hospodyňky a jsou mnohem slavnostnější než jiné koláče. Díky dvojí náplni si je v mnoha domácnostech nemohli běžně dovolit, proto se připravovaly jen při výjimečných příležitostech, jako byly právě svatby nebo posvícení. Občas jsou označovány i jako moravské, ale pečou se i v jiných koutech naší vlasti. Na některých místech se jim pro jejich dvojí náplň říká také tuplované. A věděli jste, jak říkala soutěžící Lucie, že podle toho, kolik jich spadne při přípravě na svatbu na zem, tolik budou mít novomanželé dětí?

Koláčky s překvapením

Dvojctihodné koláče vypadají na první pohled jako ty klasické, jen jsou trochu buclatější. Na první pohled uvidíte povidla posypaná drobenkou, když ale do koláče zakousnete, zjistíte, že se uvnitř ukrývá ještě jedna náplň, většinou klasická tvarohová s rozinkami. Samozřejmě můžete i náplně vyměnit nebo použít i nějakou úplně jinou, záleží na vás, co máte rádi.

Pozor na kynuté těsto koláčů

U dvojctihodných koláčů je stejně u jakýchkoliv jiných nejdůležitější mít dokonalé kynuté těsto. Jak říká Josef Maršálek, musí být krásně nadýchané a pořádně nakynuté. Na těsto se obvykle používá kombinace polohrubé a hladké mouky. Zadělat je můžete máslem i sádlem, jak se to dělávalo dřív. Koláče se sádlem jsou krásně nadýchané a vydrží delší dobu měkké. A nebojte, sádlo v těstě není nijak výrazně cítit. Nezapomeňte do těsta dát špetku soli, jak se stalo některým soutěžícím. Sůl mu totiž dodává lepší chuť. Zapracujte ji ale do těsta později než droždí s cukrem. Sůl by totiž na počátku mohla zabít kvasinky. Nezbytné je také těsto dostatečně propracovat a vykynout. Málo vykynuté koláče jsou totiž příliš hutné. Určitě jim proto dopřejte aspoň 40 minut.

Náplně v koláčích musí být dostatek

To hlavní, co dodává koláčům jejich chuť, je pak nádivka, nebo tedy v případě dvojctihodných rovnou dvě. Jak říká porotkyně soutěže Míša Landová, na nádivku je třeba si dát obzvlášť pozor. Neměla by být suchá a drobivá, ale ani ne příliš řídká, aby vytékala z těsta při pečení ven. Kromě toho by měla být i hezky vláčná a hlavně by jí mělo být dostatek. Klasická je v dvojctihodných koláčích kombinace tvarohu a povidel, koláče ale mohou mít i spoustu dalších náplní. Místo švestkových povidel můžete použít i jablečná nebo hrušková. K nim se přímo báječně hodí ořechová náplň z vlašských ořechů. Použít můžete i nějakou ovocnou marmeládu. K nejoblíbenějším náplním v českých koláčích patří i maková. Mák můžete zase spojit třeba se švestkami.

Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky

Ozdobou každého koláče je drobenka

To poslední, co nesmí na žádné koláči chybět, je poctivá křupavá a sladká drobenka vonící máslem. Podle Míši Landové je u drobenky nejdůležitější ten správný poměr mouky, cukru a másla. Poměr surovin by měl být 2 díly mouky : 1 díl cukru : 1 díl tuku. Pokud do těsta používáte sádlo, můžete ho bez obav použít i do drobenky. Drobenku zkuste navíc vylepšit vanilkovým či skořicovým cukrem. Chuť koláčků ještě zdokonalíte, když je nakonec potřete směsí rozehřátého másla a rumu. Úžasná vůně se pak bude linout po celé domě.  

Náš tip: Pokud jste na dvojctihodné koláčky dostali chuť, můžete je připravit podle našeho ověřeného receptu.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více