Den lasagní
Národní den
Den lasagní najdeme v kalendáři pod datem 29. července. Lasagne jsou typickou specialitou italské kuchyně a jsou poměrně oblíbené i v našich končinách. Pokud víte, jak na to, příprava nezabere příliš mnoho času.
Lasagne je možné stejně jako ostatní těstoviny připravit na mnoho způsobů. Společné jim jsou jednotlivé vrstvy těstovin prokládané různými surovinami. Jednat se může o masové ragú, zeleninu, šunku, uzeniny i sýry. Těstovinové pláty se zapékají navíc s bešamelem, čímž dosáhnete nového chuťové dimenze. Ale i z toho důvodu se jedná o poměrně syté a vydatné jídlo.
Kde se vzaly lasagne
Ma pokrmu podobném lasagním si mohli pochutnávat už lidé ve středověku v oblastech dnešní Itálie. Tehdy však lasagne vypadaly úplně jinak než dnes. Chyběla v nich třeba rajčata. Lasagne, jak je známe dnes, vznikly v Neapoli. Již v 80. letech 19. století se objevil v jedné kuchařce recept, v němž hlavní roli hrály nejen pláty těstovin, ale i rajčata. Postupně se začaly přidávat další a další ingredience.
Většina lidí si dopřává lasagne s omáčkou z mletého masa dušeného s rajčaty a kořenovou zeleninou – tedy těstoviny s boloňským ragú. Není to však zdaleka jediná varianta. Dát si můžete i vegetariánskou verzi lasagní s různými druhy zeleniny. Chybět by neměl špenát, cukety, olivy a houby.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den lasagní?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 3 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 4 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 4 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 13 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci