Den pečiva
Národní den
Lahodné pečivo, které má každý z nás denně na stole, má svůj den 9. prosince. Pečivo nás provází snad odjakživa. Tím úplně prvním pečivem byly pro člověka pravděpodobně nějaké hrubé placky pečené na kamenech, rozpálených v ohništi. Od těch dob jsme však už ušli obrovský kus cesty – a nejen v pečení pečiva, samozřejmě.
Říká se – denní chléb, ale “pečivo” není pouze chleba. Lidé mají mlsné jazyky a neustále vymýšlejí nové chuťové kombinace i tvary, a proto můžeme v obchodech potkat obrovskou a pestrou škálu prodávaného pečiva. Slané nebo sladké, pečené i smažené, nadýchané kynuté či tuhé a pevné, z bílé mouky nebo celozrnné, prostě cokoliv, nač máme právě chuť. Ze slaného pečiva si určitě zaslouží vyzdvihnout pečivo přílohové – dalamánky, rohlíky, pletýnky, bagety i veky. A také chleba, který je pro mnoho z nás tím pečivem nejdůležitějším.
Housky, rohlíky, bagety
Rohlíky, housky či bagety představují velmi častou volbu k snídani, svačině nebo přílohy v teplé i studené kuchyni. Zejména v létě hosté ocení poctivou houstičku k zeleninovému salátu i grilovanému… Podívejte se na všechny housky, rohlíky, bagety.
Domácí pečivo má své kouzlo
Vedle pečiva z obchodů musíme vzpomenout i na pečivo pečené doma v obyčejných, klasických troubách, protože i to má dnes svůj den. Někdy to vypadá, že peče čím dál více lidí, a to je jen dobře. Nejen proto, že je tato činnost tvořivá i uklidňující. U doma vyrobeného pečiva víme, co v něm jíme a podle vlastní chuti si můžeme připravit pečivo třeba na každý den jiné. Nedocenitelným pomocníkem při přípravě domácího pečiva je domácí pekárna, kterou má dnes doma mnoho z nás. Zvládne těsto uhníst i upéct z něj chleba ve tvaru cihličky. Pokud dáváte přednost kulatému bochníku, nebo máte raději housky a pletýnky z bílé mouky, ani to není problém. Pekárna těsto jen uhněte, vykyne, a vy si z něj vytvarujete na co máte zrovna chuť a upečete klasicky v troubě na plechu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pečiva?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Domácí pekárna zvládne upéct chleba i mazance a taky zavaří džem. Jak ji vybrat a kolik vás to bude stát?
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů