Den světlého ležáku
Národní den
Den světlého ležáku připadá na 10. prosince. Málokterý nápoj zažene žízeň lépe než orosená sklenice perlivého zlatého moku s vysokou čepicí pevné bílé pěny na povrchu. I proto není divu, že se Češi již desítky let drží na nejvyšší příčce celosvětového žebříčku spotřeby piva na osobu.
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých teplotách (10-12 °C). Po procesu kvašení minimálně měsíc leží – odtud pochází označení “ležák”. Mezi nejznámější druhy ležáků patří české plzeňské pivo, vídeňský ležák, nebo německý Bock.
Mohlo by vás zajímat
Pivo využijeme i při vaření
Přidáme-li trochu piva do kynutého pečiva, podpoříme tím kynutí. Na výsledné chuti nic nepoznáme a hotové pečivo bude nadýchanější. Pivem můžeme i potřít povrch pečiva před upečením, pak bude mít krásnou tmavou barvu a bude lesklé. Marináda s pivem maso nejen zkřehčí, ale po upečení nebo ugrilování bude mít jemně karamelovou chuť. Pivo můžeme přidat také do různých těstíček, ve kterých pak maso smažíme. A kdo by neznal klasické české buřty na pivu?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den světlého ležáku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 3 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 13 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma dovolená: Připravte si na letní dny dobré a jednoduché jídlo
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli