Světový den vegetariánství
Světový den
Světový den vegetariánství byl stanoven na 1. října. Smyslem tohoto dne je poukázat na výhody vegetariánství. Například dlouhodobá a nadměrná konzumace tmavého masa může mít i neblahé zdravotní následky v podobě zvýšeného cholesterolu. Vegetariánský jídelníček neobsahuje maso, ani masné produkty – chybí v něm i masový vývar. Jaké recepty bez masa můžete zkusit?
Vegetariánský den má poukázat nejenom na zdravotní výhody tohoto způsobu stravování, ale i na výhody enviromentální. Masný průmysl je totiž jednou z příčin zhoršení stavu životního prostředí na Zemi. Chov dobytka má na svědomí velké množství produkce skleníkových plynů. Zkuste některé z našich receptů bez masa. Už jste třeba měli vegetariánské burgery?
Vegetariánská strava znamená, že je z jídelníčku vynecháno veškeré maso a masné produkty, dokonce třeba i masový vývar. Na rozdíl od veganství ale vegetariánský způsob stravování povoluje konzumaci…
Vegetarián vs. vegan
Vedle vegetariánského způsobu stravování tu máme ještě veganský, který má ještě přísnější omezení. Vegané nekonzumují kromě masa ani žádné další živočišné produkty (mléko, sýry, vejce) – ty si naopak vegetariáni dopřát mohou.
Světový den vegetariánství byl vyhlášen Mezinárodní vegetariánskou unií v roce 1978.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den vegetariánství?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Řecký sýr Feta a jeho všestranné využití v kuchyni: Ochutnejte to nejlepší
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře