Zálivka - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají se spadnout na zem na plachty, sbírají se do nádob a lisují se za studena - do 50 stupňů. Další oleje jsou panenské, rafinované a směsi olejů. Ze zdravotního hlediska patří olivový olej mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Na lidský organismus má řadu blahodárných léčivých účinků. Mezi jeho přednosti patří snižování cholesterolu. Používá se v kuchyni jako zálivka do salátů, majonéz a těstovin. Na rafinovaném oleji, který má vyšší kouřový bod, lze i smažit.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé, některé se hodí např. na těstoviny a masité nebo rybí saláty. Jiné se dávají na zeleninové nebo ovocné saláty. Mnoho dresinků s různými přísadami se vyrábí komerčně.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 13 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Italská frittata aneb Omeleta, které spěch nesvědčí: Díky těmto fíglům bude krásně jemná a nadýchaná
Na líbání to není, ale proti nachlazení? Zázrak! Toto je 10 překvapivých vlastností cibule
Byliny v kuchyni: Mateřídouška vyléčí kašel, pohladí na duši a pomůže i na bolavé klouby