Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Někdo to rád kyselé: Vinný ocet se hodí do marinád i marmelád, jablečný do salátu
Zdroj: Pixabay, RitaE

Zavařené okurky, salátová zálivka, koprovka, houby ve sladkokyselém nálevu, utopenci nebo různé omáčky či polévky…všechny tyhle dobroty potřebují jednu kouzelnou přísadu a tou je ocet! Dodá jídlu jiskru a dotáhne ho k dokonalosti. Vyzkoušejte různé druhy octů a proměňte svoji kuchyň v malou gastronomickou laboratoř.

Tisíce kyselých let

Podle encyklopedie Britannica byly záznamy o používání octa nalezeny na babylonských svitcích i v egyptských urnách starých tisíce let. Peršané ocet používali ke konzervování potravin, starověcí cestovatelé jej míchali s vodou a medem a popíjeli jako osvěžující nápoj a otec lékařství Hippokrates předepisoval ocet jako lék na rány a nemoci dýchacích cest. Je tedy jasné, že jde o surovinu oblíbenou a hojně využívanou po celé věky. Dnes si můžeme vybrat z více druhů octů a využít je v kuchyni přesně tam, kam se ideálně hodí. Pojďte si s námi připomenout ty nejoblíbenější.

Ocet kvasný lihový

Nejlevnější a také nejpoužívanější klasika, kterou má doma asi každý. Výroba lihového kvasného octu probíhá kvašením ředěného etanolu. Výsledkem je chuťově docela ostrá potravinářská přísada a účinný konzervační prostředek. Kvasný lihový ocet využijete při zavařování zeleniny, jako přísadu do jídel, ale také s ním krásně vydezinfikujete lednici, pokud vám ovšem nevadí jeho výrazně štiplavá vůně. Zředěný ocet s vodou může připomínat kyselinu citrónovou a lze jej použít do nápojů, i když to nedoporučujeme; pro tento účel jsou vhodnější octy s jemnější chutí.

Ocet vinný 

Vinný ocet, tak jako i jiné octy, vzniká při kvašení a následnou přeměnou alkoholu na kyselinu octovou. U vinného octa kvasí právě vinná réva a jde tedy o biologický proces přírodních surovin. Vinný ocet se vyrábí z červeného nebo bílého vína a jeho kvalita se odvíjí od kvality hroznů, ze kterých je vyroben. Vinné octy mají jemnější chuť i vůni a využívají se proto zejména ve studené kuchyni, například jako součást zálivky do salátů nebo při přípravě marinád. Hodí se ale také k dochucení mnoha omáček a polévek, nebo dokonce do marmelád.

Ocet jablečný 

Vyrábí se z kvašené jablečné šťávy a má pověst super potraviny, podobně jako třeba konopné semínko. Jablečný ocet obsahuje asi 5 až 6 % kyseliny, malé množství cukru a malé množství některých minerálů, například vápník, železo, hořčík, sodík, mangan a fosfor. Zřejmě proto se jablečný ocet považuje skoro za všelék, ovšem jeho léčebné účinky, například na artrózu, vysoký tlak, obezitu a jiné potíže, nebyly nikdy vědecky podloženy. To nám ale v kuchyni vůbec vadit nemusí, protože jablečný ocet je skvělé dochucovadlo. Používá se podobně jako ocet vinný do zálivek, salátů, k vylepšení omáček, do marinád na maso, ale i do míchaných nápojů. Máte-li rádi chuť tohoto octa, vyrobte si jej doma!

Kromě těchto tří nejpoužívanějších octů existují také další. Například balzamikový ocet ze zahušťovaného moštu vinných hroznů, dále sladší rýžový ocet, který se vyrábí z fermentované rýže nebo rýžového vína a používá se v asijské kuchyni, zejména při přípravě sushi. Méně známými jsou pak ocet malinový nebo fíkový, které se hodí k dochucení salátů i zákusků. Zkrátka, nabídka je veliká, takže si jistě vybere každý.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více