Jak pěstovat celer. Vyséváme ho velmi brzy, protože má dlouhou vegetační dobu
Bulvový celer se pěstuje kvůli chutným bulvám, ale oceníme i aromatickou zelenou nať. Rostliny jsou náročné na teplotu, vláhu, živiny i prostor. Pokud si chceme sami vypěstovat sazeničky, musíme s výsevem začít velmi brzy.
Bulvový celer patří v kuchyni k nejoblíbenějším druhům zeleniny. Je skvělý do pomazánek (zasyrova i po tepelné úpravě), hodí se do různých salátů, přidáváme ho do karbanátků, je výtečný do polévek, omáček i k masu. Můžeme ho vařit, smažit i zapékat. V galerii fotografií je ukázka oblíbených pokrmů z celeru.
Jak pěstovat celer
Celer řadíme k náročným rostlinám - k růstu potřebuje dobré podmínky, jinak se mu příliš nedaří. Pro mnoho pěstitelů je výhodnější sazeničky celeru koupit, než se je snažit vypěstovat.
- Celer má rád teplo a naopak nesnáší mrazivé počasí. Zároveň má velmi dlouhou vegetační dobu, potřebuje k růstu 6–8 měsíců. To však úplně nejde dohromady, proto je nutné sazenice předpěstovat v teplém prostředí. Výsev přímo do volné půdy je nevhodný.
- Semínka vyséváme velmi brzy a umístíme je buď do teplého skleníku nebo domů na teplé místo. I samotné klíčení je velmi zdlouhavé.
- Výsev provádíme od ledna do února do výsevních misek. Po vzejití rostlinky přepichujeme na vzdálenost asi 3 cm od sebe. Později ještě jednou znovu přesazujeme. Při přesazování mírně zkracujeme kořínky.
- Do volné půdy celer vysazujeme teprve když pomine nebezpečí jarních mrazíků, tj. v druhé polovině května. Pokud celer vysadíme příliš brzy, sice obvykle vydrží, ale rostliny jsou náchylné k vybíhání do květu.
- Celer je náročný na vláhu a výživnou půdu. Na chudé půdě se mu nedaří. Mezi rostlinami necháváme větší rozestupy, spon by měl být alespoň 30 cm. Okolí rostlin kypříme a přihnojujeme.
- Na podzim je nutné celer sklidit včas před příchodem prvních mrazíků. Sklizený celer uložíme do mrazničky nebo skladujeme v chladnu, ve vlhkém písku.
- Tip: Když odříznuté vršky celeru položíme na talíř s trochou vody, brzy vyroste svěží zelená nať, kterou během chladného období roku využijeme na zdobení jídel. Vodu je nutné pravidelně měnit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 2 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat cibuli zimní, sečku. Mrazuvzdorná vytrvalá rostlina je cenným přírůstkem do zahrady
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na ty nejlepší celerové řízky? Předvařte celer ve vývaru a pak jej obalte se sýrem a šunkou, chuť je fantastická
Komentáře