Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ty nejlepší celerové řízky? Předvařte celer ve vývaru a pak jej obalte se sýrem a šunkou, chuť je fantastická
Zdroj: Toprecepty, mika59

Milujete řízky? Nebo všechno, co se skrývá v trojobalu, osmaží a báječně chutná? Proč tedy právě teď v sezóně nevyužít celer? Na celerových řízkách si totiž pochutnají i zarytí odpůrci zeleniny.

Celer jako řízek

Pod slovem "řízek" si v kuchyni většinou představíme kus masa. Ale není to pravidlo. Na podzim představuje skvělou variantu kořenová zelenina. Obzvlášť celer, i když to možná zpočátku může člověku připadat podivné, ale aromatická zelenina je jako řízek vynikající. Pokud máme problém s chutí celeru, můžeme ji mírně proměnit díky několika trikům.

Celerové řízky nejsou na přípravu složité a opět se setkáváme s klasickým trojobalem. Rozdíl oproti obalovanému masu není jen v délce přípravy, ale také v několika dalších krocích. 

Tipy pro vynikající celerový řízek

Na přípravu tohoto netradičního řízku můžeme vyzkoušet několik triků a udělat díky nim z celerového řízku báječnou dobrotu. Když vybíráme celer pro toto využití, je lepší sáhnout po menších kusech, které mají lahodnější chuť. Celer krájíme zhruba na 7mm kolečka. Aby nehnědl, hned ho potřeme citronovou šťávou.

Jednou z možností, jak proměnit chuť této zeleniny, je nejprve povařit celer ve vývaru. Můžeme zvolit zeleninový, ale i masový. Tím se celer příjemně dochutí. Kousky celeru vaříme do poloměkka, zhruba 5-7 minut. 

Další možností jsou bylinky, které díky své aromatičnosti zcela promění chuť celeru. Můžeme sáhnout po oreganu, tymiánu, libečku, ale i třeba po kopru. Na celer je naneseme tak, že při vaření celeru si bylinky nasekáme najemno, smícháme s olivovým olejem. Po vyndání z hrnce celer osušíme a naneseme na něj směs. Po vychladnutí pokračujeme obalováním. 

Trojobal pro celerový řízek

Na trojobal celerového řízku můžeme použít klasickou variantu: hladkou mouku, vejce a strouhanku. Další možností je třeba cizrnová mouka a místo strouhanky zase drcené kukuřičné lupínky nebo kukuřičná strouhanka. 

Celerový řízek 

Na přípravu výborného celerového řízku budete potřebovat: celer, citronovou šťávu, vývar (zeleninový nebo masový), vejce, trošku mléka, hladkou mouku, strouhanku, sůl, pepř a olej.

Jak na to? Celer očistěte, omyjte, nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka, a pokapejte je citronovou šťávou. Připravte si hrnec osoleného vývaru a vařte celer asi 5 až 7 minut. Po vyjmutí zeleninu vyndejte, obalte ji klasicky v trojobalu: nejdřív v mouce, pak ve vajíčku (osoleném, opepřeném a trochu naředěném mlékem) a nakonec ve strouhance. 

Obalené kousky usmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. K hotovému celerovému řízku se hodí brambory nebo bramborová kaše

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Vylepšení celerového řízku

Pokud bychom rádi vyzkoušeli jinou variantu celerového řízku, můžeme se inspirovat u těch z masa. Celer chuťově obměníme tak, že celer spolu s uzeninou vložíme do hermelínu a ten pak obalíme

Náš tip: Chcete vyzkoušet jiné jídlo z celeru? Připravte si třeba podle tohoto videoreceptu celerové placičky:

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více