Jak sbírat medvědí česnek. Oblíbená rostlina nám skvěle vylepší jarní jídelníček
Medvědí česnek je oblíbenou jarní rostlinou, jejíž popularita stále narůstá. V době, když ještě čerstvých vitamínů ze zahrady nemáme mnoho, aromatické listy medvědího česneku opravdu oceníme. Nejlepší jsou čerstvé, co nejdříve po utržení, ale přebytek můžeme snadno zpracovat na výborné pesto.
Medvědí česnek pěstujeme jako trvalku na vlastní zahradě, nejlépe na vlhkém stanovišti v polostínu. Listy (i celé rostliny) si můžeme také koupit nebo donést z volné přírody. Medvědí česnek najdeme na okrajích listnatých nebo smíšených lesů, blízko říček a potoků. Když se dostaneme do míst, kde se medvědímu česneku daří, obvykle se nejedná jen o několik rostlin, ale o celé rozlehlé porosty. K medvědímu česneku patří typické česnekové aroma, které je nezaměnitelné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sbírat medvědí česnek
Jakmile se na jaře trochu oteplí, medvědí česnek začíná rychle růst, v nižších polohách dříve. Již v březnu můžeme vyrazit na jeho sběr, mladé listy jsou nejchutnější. Později začínají rostliny vytvářet poupata a květy, v té době už listy přestáváme sbírat. Nakonec rostliny zaschnou a podzemní cibulky zatáhnout. Nadzemní části pak již nejsou vidět.
- Na listy si vezmeme látkovou nebo papírovou tašku, případně košík. Igelitová taška není vhodná, protože se v ní listy mohou zapařit.
- Listy lze jednoduše trhat rukou, ale vhodnější je mít s sebou nůžky, kterými je snadno stříháme, aniž bychom poškodili celé rostliny. Při stříhání jsou navíc listy hezčí a nepomačkané.
- Nastříhané listy rovnáme do tašky, příliš je nestlačujeme.
- Po sklizni je co nejdříve doneseme domů a uložíme do chladna. Dlouhý pobyt v tašce jim neprospívá.
Listy používáme především čerstvé, proto je výhodnější natrhat vždy jen takové množství, které co nejdříve spotřebujeme. Nezkušení mohou mít "velké oči" a česneku natrhat příliš. Vhodnější je ale opakovaný sběr, přičemž sklizňové období česneku je poměrně dlouhé.
Přebytek listů lze mrazit nebo sušit, ale nejoblíbenější způsob uchování je ve formě pesta. Následující video vám ukáže, jak připravit skvělé pesto z medvědího česneku:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Banana split
Přidáno před 13 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Komentáře