Roubovaná zelenina: Jaká jsou specifika jejího pěstování?
Roubované stromy známe všichni, ale vyzkoušeli jste už pěstovat roubovanou zeleninu? Kdo ji jednou vyzkouší, rád si tuto možnost znovu zopakuje. Pěstování této zeleniny přináší řadu výhod a má také určité zvláštnosti.
Sazenice roubované zeleniny koupíme v některých zahradnictvích. Vyšší cena je jedinou nevýhodou, ale úroda je skvělá. Pokud máte ve skleníku či fóliovníku méně prostoru, pomůže vám ho roubovaná zelenina efektivně využít. Výhodou je nejen bohatá a kvalitní úroda, ale také prodloužené období sklizně. Populární jsou především roubované okurky, jako podnož se pro ně používá tykev fíkolistá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat roubovanou zeleninu
Spojením kvalitní podnože a úrodného roubu vznikají vitální a zdravé rostliny, jejichž pěstování má některá specifika:
- Důležité je nezahrnovat místo roubování zeminou. Když toto místo zahrneme a dovolíme mu pouštět kořínky, rostlina ztratí výhodu silné a kvalitní podnože.
- Každá plodová zelenina potřebuje výživnou půdu, dostatek vláhy a přiměřenou teplotu. Pak bude vydatně plodit. Pro silné kořeny roubovaných rostlin to platí ještě ve vyšší míře, nároky na živiny jsou vysoké. Přesto tyto vitální rostliny zvládnou i vláhové výkyvy.
- Všechny roubované rostliny mají silný kořenový systém, což oceníme např. u rajčat. Běžně neroubovaná rajčata pěstujeme jen na jeden výhon, protože více výhonů by kořen stěží vyživil. Ale roubovaná rajčata se silným kořenem můžeme vést dokonce na tři výhony, rostliny budou robustnější a úroda mnohem vyšší. Dá se říct - tři rostliny za cenu jedné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Roubování okurek můžeme vyzkoušet i sami, ale jednodušší je naroubovanou rostlinu koupit. Už proto, že sazenic nebudeme potřebovat mnoho. Cena je sice vyšší než u běžných sazenic, ale nákup se vyplatí. Do samostatného roubování se obvykle pouští jen zahrádkáři, kteří rádi experimentují.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 5 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 6 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat dobrý meloun? Plnou zralost a tak akorát sladkou chuť prozradí tvar plodu, barva slupky i pravidelnost pruhů
Jak sázet rajčata? Máme pro vás tipy pro jejich úspěšnou výsadbu a pěstování
Jak pěstovat chilli papričky? Vyséváme je už od února, k růstu potřebují dlouhý čas
Komentáře