Jak správně skladovat dýně. V dobrých podmínkách vydrží až do jara
Dýně si u nás získávají stále větší oblibu. Možná za to může odrůda hokkaido, ale i některé další, každopádně je jisté, že se jedná o skvělou plodinu do našich zahrad. Pěstování je snadné, plevel kolem dýní mnoho šance nemá a když se podaří, tak na sklizeň chodíme s kolečkem.
Správná sklizeň kvalitních plodů je důležitá pro jejich dlouhodobé skladování. Sklízíme dobře vyzrálé dýně s krátkou zasychající stopkou a po sklizni je necháme dojít na suchém a vzdušném místě pod střechou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně skladovat dýně
Dýně jsou krásné na pohled a díky tomu je jejich skladování radost. Máme pro vás několik tipů:
- Dokud je teplé počasí, sklizené dýně necháváme dojít pod střechou, nejlépe rozložené v bednách.
- Jakmile se počasí začne kazit a ochlazuje se, dýně už přeneseme do domu.
- Doporučená skladovací teplota se pohybuje v rozmezí 10–16 °C, nám se nejlépe osvědčila teplota 16–18 °C.
- Pro skladování je ideální chladná, vzdušná a dobře větratelná místnost v bytě, může to být např. ložnice, kuchyň, chodba nebo schodiště. Dobrý nápad je využít regál, polici, okenní parapet.
- Dýně by se neměly vzájemně dotýkat, ani ležet na chladné a vlhké zemi. Studený sklep není vhodný. Plody občas kontrolujeme.
- Nejdříve spotřebujeme dýně, které nebyly dostatečně vyzrálé, jsou poškozené nebo nemají stopku.
Než jednotlivé dýně odebereme na zpracování, budou velmi pěknou dekorací, která krásně prozáří a ozdobí náš byt.
A co dobrého uvařit z dýní? Možností je celá řada. Velkou oblibu má dýňová polévka, následující video vám ukáže postup.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 9 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 12 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Dýně a tykve mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné na polévky i na koláče
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Komentáře