Jablečný ocet podle jednoduchého receptu našich babiček se bude hodit při vaření i pro domácnost
Na výrobu jablečného octu výhodně zužitkujeme jablka, kterých je na podzim dostatek. Získáme tím velmi ceněný produkt, který je vhodný na dochucování a okyselování pokrmů, především salátů, polévek a omáček.
Postup výroby jablečného octa není složitý. Pokrájená nebo nahrubo nastrouhaná jablka, zbavená stopek, bubáků a jádřinců, vložíme do čisté sklenice a zalijeme chladnou vodou. Někdy se přidává droždí pro urychlení procesu kvašení, ale není nutné. Sklenici uzavřeme, díky tomu nebudou kolem létat octové mušky. Uložíme ji na tmavé místo (přikryjeme utěrkou) a necháme stát při pokojové teplotě.
Mohlo by vás zajímat
Výroba jablečného octa
Každý den obsah promícháme vařečkou. Po deseti dnech obsah přefiltrujeme přes plátno a vymačkáme do sklenice. Opět uzavřeme a uložíme na jeden měsíc na tmavé a chladnější místo. Po měsíci podle potřeby přecedíme a slijeme do vypařených lahví. Můžeme sterilovat. Výsledný produkt je velmi trvanlivý.
Ocet se doporučuje k pravidelnému užívání. Podporuje trávení, reguluje nadváhu a snižuje hladinu cholesterolu. Přidáváme ho do zálivek na saláty, dochucujeme jím různé pokrmy, především polévky a omáčky. Využijeme ho při vaření všude tam, kde bychom použili obyčejný ocet.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 7 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 19 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 20 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Kate Perry dodržuje „pětifaktorovou dietu“, ale ráda si pochutná na této quesadille se šťavnatou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak upéct jablečný perník. Je krásně vláčný a nejlépe chutná s čokoládovou polevou
Komentáře