Jak uvařit šípkový čaj ze sušených šípků
Červené plody růže šípkové jsou plné cenných vitamínů a právě přípravou šípkového čaje z nich získáme největší užitek. Šípkový čaj je lahodný teplý i studený a má kyselkavou osvěžující chuť. Jeho přípravu snadno zvládnete.
Na sběr šípků vyrazte pouze s rukavicemi, ideální čas jejich sběru je koncem září a během října ještě před prvními mrazíky. Sbíráme zralé, lesklé, pevné a červené plody. Z nich si poté připravíme čaj skvělé chuti a plný vitamínů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit čaj ze sušených šípků
Šípky sušíme na nízkou teplotu (asi 40 °C), čímž si zachovají většinu svých vitamínů. Můžeme je sušit na vzduchu, v troubě nebo v sušičce. Správně usušené šípky jsou tvrdé a při zmáčknutí praskají. Na čaj je potřeba šípky rozdrtit a to buď v mixéru, hmoždíři, nebo paličkou. Z jedné dávky šípků lze připravit čaj i 3x po sobě.
- Na 1 litr vody potřebujeme 2 lžíce sušených šípků.
- Nadrcené šípky zalijeme studenou vodou a necháme macerovat přes noc.
- Další den vodu zahřejeme pod bod varu (asi na 70 °C), necháme chvíli odstát a přecedíme přes husté síto.
Sbíráte šípky na přípravu čaje? Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše tipy a zkušenosti do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Šípkový čaj na podzim skvěle posílí imunitu a prospěje i dýchacím cestám
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Komentáře