Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dozrávající šípky se dají zužitkovat různými způsoby. Vyzkoušejte nejoblíbenější z nich
Pixabay

Podzim nám nabízí své bohatství, které můžeme zužitkovat v naší kuchyni. Jedním z pokladů, které se nám v přírodě naskýtají, jsou dozrávající šípky. Snadno se suší a dají se použít na přípravu čaje.

Sběr šípků provedeme dříve, než je sežehne mrazík, a vybíráme si pěkně vybarvené pevné plody. Můžeme na ně vyrazit s celou rodinou, během dlouhé zimy se nám budou hodit. O tom, jak z nich připravit chutný a zdravý čaj, pojednává náš další článek:

Jednoduchá vitamínová konzerva 

Část nasbíraných šípků využijeme na jednoduchou vitamínovou "konzervičku". Misku šípků očistíme od stopeček a zaschlých kalichů. Potom je dobře omyjeme na cedníku. Následuje nejpracnější část přípravy - plody rozpůlíme a vydlabeme z nich droboučké pecičky. Dá to více práce, takže si k tomu můžeme pustit třeba pěkný film. 

Jak vitamínovou konzervu vyrobit

Vydlabané půlky šípků posypeme krystalovým cukrem - na plný talíř šípků přibližně 10 lžic cukru. Směs přikryjeme miskou a necháme v chladu čtyři nebo pět dnů. Během té doby šípky mírně změknou a půjdou dobře rozmixovat. Poté je uložíme do malých skleniček (od dětské výživy). Vršek posypeme troškou cukru a skleničky uzavřeme.

Malé šípkové konzervy uložíme do chladna a používáme především při nachlazení a v době ohrožení nachlazením.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky