Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vyrobit pomerančový sorbet? Jednoduchý návod využijeme jako pochoutku v parných dnech i jako skvělou tečku k moučníkům
Zdroj: Pixabay

Láká vás vyzkoušet si vlastní domácí osvěžení v podobě sorbetu? Zkuste tento svěží pomerančový, který voní mátou - je hotový během chvilky a nejen v letních dnech bude vždy po ruce.

Sorbet je mražený dezert, který vznikne smícháním libovolného rozdrceného ovoce (nebo ovocné šťávy), cukru a vody. Podáváme ho v misce nebo poháru a konzumujeme lžičkou. Také je možné sorbet využít k různým moučníkům, jako jsou například palačinky a lívance. Dostali jste na něj chuť? Pojďte s námi vyzkoušet tento jednoduchý pomerančový sorbet s vůní máty. 
 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sorbet

Sorbet je lehký mražený dezert, připravený pouze z cukrového sirupu s ovocným protlakem nebo ovocnou šťávou, a případně s malým množstvím přidaného alkoholu. Sorbet by měl obsahovat minimálně 25 % ovocné složky.Svou konzistencí není tekutý, ale ani ne velmi tuhý. Dobře se připravuje i v domácích podmínkách, a je velice lehký a osvěžující. Sorbetu se nejvíce podobá ledová tříšť, která se ale konzumuje polotekutá.

Jak připravit pomerančový sorbet

Postup výroby je velmi jednoduchý. Zvládnete ho hravě i v domácích podmínkách a z běžně dostupných surovin

  1. Na výrobu pomerančového sorbetu budeme potřebovat: 150 g cukru krupice, 200 ml pomerančové šťávy, 5 lístků máty a 200 ml vody.  
  2. Do hrnce vlijeme 200 ml vody a přivedeme k varu. 
  3. Přidáme cukr a na mírném ohni vaříme 8 minut, až směs zhoustne a vznikne sirup
  4. Vypneme a necháme vychladnout.
  5. Do zchladlého sirupu vmícháme čerstvou pomerančovou šťávu
  6. Lístky máty nasekáme na drobno a vmícháme do směsi. 
  7. Celou směs nalijeme do misky (nejlépe kovové) a vložíme do mrazničky. Po hodině promícháme vidličkou a opět vrátíme do mrazničky (postup opakujeme ještě 2x). 
  8. Poté směs zakryjeme fólií a necháme ztuhnout. Servírujeme do misky pomocí lžíce na zmrzlinu.

Jak využít sorbet

Sorbet můžeme vychutnávat jen tak samotný - v misce nebo poháru. Využití si najde i mezi moučníky a dezerty. Skvěle se například hodí k palačinkám a lívancům. Sorbet nemusíme spotřebovat hned, nesnědenou část uchováme v mrazničce a konzumujeme podle potřeby.

Kromě ovocných sorbetů můžeme zkusit vyrobit i skvělé domácí zmrzliny. Použít lze téměř jakékoli oblíbené ovoce. Vyzkoušejte náš tip podle videa na zmrzlinu z jahod, borůvek a třešní

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více