Bříza má léčivé listy, které využijeme v domácí lékárně i v kosmetice
Bříza jako známý štíhlý strom s bělavou kůrou je oblíbenou součástí smíšených nebo listnatých hájků a lesíků. Je velmi užitečná a odolná. Naše babičky uměly její léčivou sílu skvěle využít.
Z břízy můžeme po vzoru předků zužitkovat dřevo, kůru, mízu, listy i měkké ohebné větvičky. Měkké březové dřevo lze využít na nábytek, bytové doplňky nebo také na stavbu lodí. Na kůru se dřív psalo a může sloužit jako přírodní podpalovač. Bříza totiž hoří i za mokra.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak je bříza užitečná
Nejvíce silice je v pupenech. V severských zemích (u nás je zakázáno stromy navrtávat a mízu odebírat) se z mízy vyrábí sirupy, víno a ocet, také kosmetické přípravky. Z větví naši předci vyráběli skvělá košťata, a i v současnosti se malá březová košťátka používají v saunách jako masážní prvek. Nejčastěji zpracováváme listy.
Jak zpracovat březové listí
Listy obsahují saponiny, silice, třísloviny, flavonoidy a dokonce vitamíny. Sdrháváme je šetrně rukou zjara, dokud jsou ještě lepkavé po vyrašení. Snadno se suší.
Jak pomáhá léčit čaj z břízy
Polévkovou lžíci sušených listů zalijeme šálkem vroucí vody. Nálev z listů se používá podle lidové moudrosti jako čaj k zmírnění příznaků revmatických bolestí a dny, má i dezinfekční a diuretické účinky. Urychluje látkovou výměnu, vylučování moči a potu.
Bříza pomáhá i zevně v koupelích
50 g suchých listů zalijeme 1/2 l vroucí vody a necháme 1/4 hodiny louhovat. V koupelích a nálevech k oplachování čistí pleť a má regenerativní účinky na pokožku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 5 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 10 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 14 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 14 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Kopřivy můžete použít i v nálevu k oživení barvy a kondice tmavých vlasů
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Komentáře