Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plastové láhve se dají využít různými způsoby. Hodí se i k chlazení nebo ohřívání
Zdroj: Pixabay

Plastové láhve většinou končí v odpadu, někdy se ale ještě mohou hodit. Jednou z možností využití je použít láhve k ochlazování nebo zahřívání. Zahřívat mohou třeba domácí jogurt a ochlazovat potraviny během cestování.

Termofor nebo plastové láhve

Dobrým pomocníkem do domácnosti je termofor. Možná ho ale zrovna nemáme po ruce, nebo se nám rozbil. Nemusíme hned kupovat nový. Plastové láhve, napuštěné vodou, nám poslouží také dobře - hodí se buď k chlazení nebo k ohřívání. V kuchyni nám pomohou např. udržet teplotu při výrobě domácího jogurtu - láhve položíme vedle nádoby s jogurtem, pod ručník.

Ohřívání pomocí plastových lahví

Láhve napustíme teplou vodu a použijeme je místo termoforu. Vždy je dobře uzavřeme a zkontrolujeme, jestli víčko dobře drží. Láhve jsou praktické a jejich použití je snadné. Jen do nich nesmíme napustit příliš horkou nebo vroucí vodu. Zahřívací láhve se hodí, když potřebujeme zahřát nějakou část těla, třeba studené nohy. Lahví můžeme naplnit více a dát si je pod peřinu nebo pod deku. Zabalíme je do tenké látky a můžeme se zahřívat. Stejně tak je můžeme využít do pelíšku našeho domácího mazlíčka nebo k zahřívání malých rostlinek. Větší láhve hřejou déle.

Chlazení pomocí plastových lahví

Pro chlazení je napustíme studenou vodou -  ne úplně plné, ponecháme vždy několik centimetrů prázdného místa. Vložíme je do mrazničky a necháme je v ní položené na boku. Při zmrznutí voda mírně zvětší objem. Potom je zabalíme do bavlněné látky a přiložíme k části těla, kterou potřebujeme chladit (např. je položíme vedle nohy po úraze). Jakmile již nádoba chladí nedostatečně, vyměníme ji za náhradní. K tomuto účelu se hodí větší láhve (1,5 až 2 litry objemu). Menší láhve se velmi rychle ohřejí a dlouho nevydrží chladit. Kromě obyčejných PET lahví využijeme i jiné plastové nádoby

Chlazení a ohřívání potravin 

Zahřívací láhve poslouží i pro zahřívání pokrmů a surovin, které potřebujeme k vaření. Někdy se nám tento jednoduchý pomocník může hodit - např. při přípravě kvásku v chladném prostředí. Chladící láhve si zase můžeme připravit před odjezdem na chalupu a použít je k chlazení potravin během cesty

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více