Jídla portugalské kuchyně – nejlepší recepty z Portugalska
Už jste se někdy setkali se specialitami portugalské kuchyně? Gastronomie státu ležícího vedle Španělska byla ovlivněna nejen tímto svým nebližším sousedem, ale také třeba kuchyní severní Afriky. Naopak vlivy portugalské kuchyně můžeme vnímat v Brazílii a dalších státech Jižní Ameriky. Co je pro ni tedy typické?
Portugalci byli vždy dobrými rybáři a v konzumaci ryb se dodnes řadí na špičku evropského žebříčku. Můžete u nich tedy ochutnat ryby, kraby, langusty, chobotnice i škeble v nejrůzněšjích úpravách, od vaření přes pečení až po smažení. Z dob kolonií si portugalští kuchaři a hospodyňky zachovali zvyk hodně kořenit, neboť právě vzácné koření z dalekých krajů tehdy dováželi. Typické je tu chilli piri-piri, vanilka, šafrán, skořice i koriandr. Stejně jako ve Španělsku, i v Portugalsku miluji paellu a jiná „jídla z jednoho hrnce“. Jejich výhodou je, že se do nich smíchá, co dům zrovna dá, nají se celá rodina a ještě je to vynikající pochoutka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 1 hodinou
Jablkové buchtičky
Přidáno před 6 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 10 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 10 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak grilovat hermelín? Aromatickou chuť i vůni zvýrazní marináda, kolečka cibule nebo plátky slaniny. Důležité je sýr dobře zabalit
Vídeňský bramborový salát chutná božsky. Recept je jen ze šesti běžně dostupných surovin, které vyjdou na 35 korun
Bílá paní Perchta z Rožmberka: Pod taktovkou despotického manžela hladověla a často jídávala jen kaše a nekynuté placky