Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lahůdky Pyrenejského poloostrova: Recepty na nejlepší španělská jídla

Lahůdky Pyrenejského poloostrova: Recepty na nejlepší španělská jídla

Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému podnebí; Španělé moc nesnídají, většinou si dají jen kávu nebo čaj. Oběd, který je hlavním jídlem dne, se podává mezi 14 a 16 hodinou, dříve je příliš vedro na vaření a vlastně i na konzumaci vydatných pokrmů. Po několikachodovém obědě následuje tradiční siesta a na večeři Španělé vyrážejí až kolem deváté večerní, kdy se venku konečně trochu ochladí.

Jedním z nejslavněšjí španělských jídel je bezesporu paella. Její název je odvozen od stejnojmenné pánve se dvěma držadly, v níž se pokrm připravuje. A připravuje se dlouho, protože se všechny chutě musí pořádně propojit. Paella pochází z Valencie, ale postupem času se rozšířila po celém Španělsku. Vaří se z rýže, kuřecího masa nebo mořských plodů a ryb. Dochucuje se mletou paprikou a šafránem, to hlavně kvůli barvě. Další přísady se liší podle regionů, většinou jde o různé druhy zeleniny. Dalšími známými lahůdkami španělské kuchyně jsou studená polévka gazpacho a takzvané tapas, což jsou malé předkrmy, které se nejčastěji podávají v barech spolu s alkoholickými nápoji.

Více

1 2 3 4

Marie