Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční tradice za socialismu: Kolekce od ROH a hodinové fronty na mandarinky
Zdroj: Toprecepty.cz, tejaja

Kdo prožil část svého života ještě před listopadovou revolucí (a hlavně ti, kteří před rokem 1989 již pracovali), ten si určitě dobře pamatuje na předvánoční tradici, která tehdy panovala. Šlo o rozdávání vánočních kolekcí zaměstnancům firem. Jak to tehdy bylo a co zbývalo lidem, kteří kolekci nedostali?

Kolekce od ROH nebo vystát frontu

Na dobu před listopadem 1989 lidé vzpomínají různě. Jedni na ni nedají dopustit, většina by se ale rozhodně vracet nechtěla. Život byl prostě úplně jiný. Ani komunistům, kteří tehdy vládli, se ale nepodařilo vymýtit tak ryze církevní svátky, jakými Vánoce ve své pravé podstatě jsou. A tak se z nich alespoň snažili udělat "svátky klidu a míru", což nakonec není s církevním duchem těchto dnů ani v rozporu. Lidé, kteří měli děti, se dokonce mohli těšit, že od svého zaměstnavatele dostanou kolekci figurek na vánoční stromeček, a to většinou od závodního výboru ROH.

Ti mladší z nás už možná ani neví, co to ROH je - tedy, co to bylo. Šlo o takzvané Revoluční odborové hnutí. K čemu složilo? Jednalo se o celostátní jednotnou odborovou organizaci. Nebyly tedy jednotlivé odborové svazy, jako je tomu dnes. Zaměstnanci firem a podniků, které byly buď státní, nebo šlo o družstva, vstupovali do ROH tak nějak automaticky. Rozumělo se samo sebou, že je člověk jeho členem. Když už pro nic jiného, tak kvůli možným dovoleným v zotavovnách ROH, a hlavně právě pro ty kolekce - za každé dítě totiž konkrétní rodině připadla jedna.

Podílela se celá rodina

Bylo by zbytečné snažit se předstírat, že před listopadovou revolucí nebylo možné vánoční kolekce sehnat. Na fronty před obchody, ať už na menších, nebo i ve větších městech, si ale jistě mnozí z nás ještě vzpomenou. A jestli právě přivezli dost kolekcí na to, aby se dostalo i na lidi na konci řady, to se čekající často dozvěděli, až když kolekce (i jiné zboží) prostě došly. A tak rodiny raději vysílaly do fronty svoje prarodiče, kteří již byli v důchodu a měli čas čekat od samého rána. Na koho se pak kolekce dostala, měl o to větší radost. Vánoční kolekce obsahovaly jak foukané figurky, tak i takzvané salonky, tedy plněné bonbony bez konkrétního tvaru postavičky, zabalené v lesklém papíře a na koncích roztřepené. Ty většinou zbývaly na dospělé členy rodiny, protože děti samozřejmě hledaly sněhuláky, andělíčky, rybičky a další tvary foukaných figurek.

Moderní stromky už většinou čokoládovými figurkami nezdobíme. A pokud se pro to rozhodneme, stiheneme i na Štědrý den dopoledne téměř kdekoliv kolekci koupit. Oproti minulé době také máme na výběr kolekce podle finančních možností, můžeme si vybrat tuzemskou nebo zahraniční, v regálu najdeme balení z mléčné i hořké čokolády, zdobené i nezdobené, v barevných obalech nebo laděné do jednoho tónu. Zkusme si představit, jak by se asi tvářila prodavačka před pětařiceti lety, kdybychom si chtěli kolekci vybírat…

Vánoce s vůní mandarinek

Podobně jako s kolekcemi bojovali naši rodiče a prarodiče také se sháněním ovoce. Právě před Vánoci a vlastně už před Mikulášem se v obchodech objevily slavnostní mandarinky, banány a pomeranče, a dokonce i exotický ananas. Ti z nás, kteří dětství ještě prožili v socialismu, mají tyto svátky spojené právě s vůní mandarinek. Jindy v roce jsme si jich totiž moc neužili. Navíc pravdou zůstává, že pokud někdo neměl známé v zelenině, ani tohoto ovoce nebylo nazbyt. V menších obchodech bylo možné koupit si třeba jen kilo mandarinek, aby se dostalo i na další lidi ve frontě.

Takové závody v trpělivosti a shánění i těch pro nás dnes poměrně základních věcí kdysi patřily k Vánocům. Přesto se rodiče vždycky snažili, aby byly Vánoce pro děti co nejkouzelnější. A v mnoha ohledech se to dařilo často lépe než dnes. Pojďme si letos udělat opravdu šťastné a veselé, klidné a spokojené a možná i skromnější Vánoce. Třeba přijdeme na to, co všechno ke štěstí vlastně vůbec nepotřebujeme…

Komentáře

vandic1

26. 12. 2020 18:30

Celtic.heart@seznam.cz:
Já v té době taky vyrůstal a pamatuju si to PŘESNĚ jak je to v článku. Všem hold komouši neměli potřebu pohazovat do koryta aby spokojeně chrochtali a neremcali. Pochopitelně, takovým celtic heartům mohlo být i tehdy hej ... Poctivou českou čokoládou? Jasně, po celém světě jsme proslulí nejlěpší čokoládou a vůbec nejlepším poravinářstvím :yes: Ještě jste si neposteskl jak všechno rozkradli a jak za komunistů bylo dobře... škoda slov, někteří jsou prostě jen omezená hovádka a potřebují ten režim, který by jim ukázal kam patří.

Tondap

12. 12. 2020 21:55

Celtic.heart@seznam.cz: Správně popisujete situaci, jen v článku chybí obvyklé fronty na banány a na toaletní papír, když vyhořela papírna. Velmi ubohý článek. Netušil jsem, že v serveru o papání mě bude masírovat politruk. Na vojně jsme z toho měli srandu, ale ten šašek, co to napsal studoval politologii v Plzni. Ruším posílání příspěvků z tohoto serveru, který plete žrádlo a politiku. Hnus.:no:

Tondap

12. 12. 2020 17:15

Vylhaný a tendeční článek.:no:

Celtic.heart@seznam.cz

10. 12. 2020 23:11

Zajímal by mě věk autora článku plného polopravd a nesmyslů. V té době jsem vyrůstal, kolekce se dostávaly nejen od ROH, ale v obchodech byly běžně k sehnání. Nikdy nemuseli prarodiče stát někde ve frontě jako je to vidět v dnešní době, běžně jsme nakupovali my jako děti, nebo rodiče cestou z práce, pravda je, že občas nebylo vše k sehnání, ale až taková kalamita jak autor popisuje to nebyla. Zboží ale bylo dalece kvalitnější než to, co se prodává dnes, počínaje poctivou českou čokoládou (žádné zahraniční náhražky) a o ovoci bych se raději ani nezmiňoval. V článku mi už jen chybí zmínka o tom, jak nebyl toaletní papír ????????

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více