Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete mít tu nejlepší vánočku? Osvědčené rady prozradí, čím ji okořenit i jak ji krásně uplést
Zdroj: vlocka9, Toprecepty.cz

Vánočka má v české historii dlouhou tradici, která je dokonce spjatá s centrem Prahy. Aby se vám o Vánocích rozvonělo po domově to nejpovedenější těsto té nejkrásnější vánočky, držte se následujících pravidel a rad zkušených hospodyněk.

Tradiční vánočka

Vánočce se po staročesku říkalo calta podle caltářů, dřívějších masterů cukrářství, kteří ji pletli. Dokonce jim byla věnovaná celá ulice na Praze 1. Uhodnete která? Není to jiná než Celetná, dříve Caletná. Calty jsme ale postupem času začaly šidit. Dřívější pekaři používali ty nejlepší ingredience, čerstvě utlouklé máslo, domácí smetanu, několik druhů koření a rozinky s mandlemi. Abyste dosáhli perfektní vánočky, pečlivě si ohlídejte kvalitu těchto surovin.

Mouka jako základ úspěchu

Kvalitní mouka je základ! Jakmile na toto pravidlo zapomenete, můžete se s hezky nakynutým těstem rozloučit. Ať už vezmete polohrubou nebo jemnou mouku, musí obsahovat dostatek dnes tak nenáviděného lepku. Lepek má ve vánočce úlohu takového svalovce, který všechno udrží a těsto díky němu krásně nakyne. Jestli máte pochybnosti, odsypte trochu mouky, smíchejte ji s vodou a proceďte přes směs vodu. Zůstala vám většina v sítku? Výborně! Nic vám tam nezbylo? Tak znovu utíkejte do obchodu. A mouku jedině výběrovou!

Droždí

Tady taky dávejte pozor. Pokud chcete, aby těsto nakynulo a nepadalo, než ho upečete v požadovaném tvaru v troubě, vyberte si jedině to české droždí. Ostatní není pro naše pečivo tak vhodné.

Kvásek

Uspěchaná doba pekařky naučila házet droždí rovnou do těsta, ale vy to raději nedělejte. Dobrý kvásek je taky základ… Je třeba, aby vám vyběhnul a otestoval kvalitu droždí. Pokud si to neověříte v této fázi, zmaříte špatným kváskem všechnu dosavadní práci.

Koření

Pokud chcete dosáhnout jedinečné chuti, musíte smíchat jedinečné koření - stejně jako u perníku. Citronovou kůru použijte určitě, pak vyzkoušejte třeba muškátový květ a další. Je to na vašem citu a fantazii.

Hnětení a kynutí

Vypracovat kvalitní těsto není žádná legrace. Musíte vyvinout dostatek síly a zručnosti, aby se suroviny spojily a fungovaly, jak mají. Pokud jste odhodlaní naučit se péct vánočku za každou cenu a péct ji častěji než na Vánoce, pořiďte si kuchyňského pomocníka s hnětacím nástavcem. A je to! Teď už jen vykynout. Nedopusťte, aby těsto oschlo a přikryjte ho něčím (útěrka, fólie…) a v procesu kynutí ho potírejte bílkem, dokud ho nebude jednou tolik.

Pletení

Hezky vykynuté těsto rozdělte na 9 stejných částí. Udělejte z nich tak akorát dlouhé válečky asi 1,5 cm tlusté. Nejdřív zaplétejte čtyři válečky, jako byste zaplétali vlasy. Pak přidejte druhou řadu ze tří válečků a nakonec ze dvou.

Základní recept na vánočku

Co budeme potřebovat:

  • 30 g droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 500 g velmi kvalitní hladké nebo polohrubé mouky
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr
  • půl lžičky citronové kůry
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g másla, rozpuštěného a vlažného
  • 2 žloutky
  • 50 g rozinek
  • 50 g loupaných mandlí
  • 1 bílek
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru na posypání

Postup: Z droždí a cukru uděláme kašičku, pak k ní přidáme lžíci mouky, 100 ml mléka pokojové teploty a misku zakryjeme, dokud droždí neožije a nevznikne kvásek. Proženeme sítem mouku a oba druhy cukru, muškátový oříšek, sůl a citronovou kůru. Doprostřed směsi uděláme díru a nalijeme do ní kvásek, pak zbylých 100 ml mléka, rozpuštěné máslo a žloutky a od prostředku zamícháme. Když už to půjde ztuha, použijeme ruce a jimi zapracujeme do těsta další mouku. Pokud se nám ingredience nedaří spojit, přidáme ještě trochu mléka.

Spojilo se? Super. Vyndáme těsto z mísy a ještě prohněteme. Když se nám těsto lepí, nasypeme na vál trochu mouky. Těsto musí být tak akorát vláčné a nelepit se. Vyhnětené těsto zpracujeme do koule a obalíme jej v mouce. Dáme ho zpátky do mísy, přikryjeme a necháme kynout klidně i dvě hodiny na teplém místě. Zase ho pak musí být jednou tolik.

Na plech rozprostřeme pečící papír, těsto vyklopíme a ještě prohněteme. Pak si těsto rozdělíme do válečků a upleteme cop, který dáme na plech a trošku přimáčkneme. Připravíme si rozšlehaný bílek s trochou vody a pomažeme s ním náš výtvor. Nadrtíme mandle, smícháme je s rozinkami a směsí posypeme vánočku, kterou necháme ještě víc než hodinu kynout. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a po vložení v ní necháme těsto jenom pět minut. Pak ztlumíme na 150 a pečeme 40 minut. Dále stačí posypat hotovou vánočku moučkovým cukrem a je to!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

cathleen cathleen (moderátorka)

21. 12. 2021 10:44

ance53: děkuji za upozornění, už jsem to opravila.
Krásné svátky i vám, Aničko! :-K

ance53

21. 12. 2021 09:39

Nechci být rýpalka,ale pečeme vánočku a nakonec,máme bochník!Asi se někde stala chyba.Jsem starší a vím,jak nato,ale kdyby podle tohoto Rp,chtěla vánočku upect mladá žena-nezkušená-tak nevím,nevím,jestli by to dobře dopadlo..Možná by stačilo,před otištěním,pořádně přečíst....Krásné Vánoce....Babickaanicka8-(;-(

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více