Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmidenní okurkový detox změní vaše tělo k nepoznání!
Zdroj: Unsplash.com, Marcus Winkler

Ozdravte své tělo! Po vánočních svátcích možná toužíte nejen po štíhlejším pase, ale také po zdravějším pocitu a odlehčeném organismu. S tím vším vám skvěle pomůže sedmidenní okurkový detox, který z vás vyplaví to špatné a naopak vám dodá samé dobré věci. Jak na něj?

Zázrak jménem okurka

Salátová okurka a její konzumace mají pro lidské tělo hned několik benefitů. Okurka je plná vody, pomáhá tedy tělo odvodňovat. Zadržování vody vede k nafouklým končetinám, obličeji i břichu a pro tělo není dobré. Zároveň okurka dokáže detoxikovat organismus, podporuje trávení a správnou funkci žaludku, protože obsahuje vlákninu. Je neocenitelná při hubnutí, nemá totiž skoro žádné kalorie a spořádat jí můžete opravdu hodně, a to klidně - dokonce ideálně - každý den! Okurka čistí nejen střeva, ale i pleť, kterou zbavuje nečistot a ještě navíc ji osvěžuje.

Pokud máte v plánu lednový detox těla, právě očistná sedmidenní okurková dieta je pro vás to pravé. Důvodů, proč se uchýlit právě k okurce, už jsme vám snad předložili dostatek. Že po takové týdenní dietě navíc rychle shodíte přebytečná kila po Vánocích, to snad ani nemusíme dodávat. A jako bonus jsou okurky snadno dostupné a levné, takže vás toto zdravé menu nezruinuje.

Nyní nezbývá, než poradit, jak s tímto speciálním okurkovým jídelníčkem začít. A nebojte se! Rozhodně to neznamená, že teď budete týden od rána do večera jíst jenom okurky.

Jak na okurkový detox?

Než začnete s okurkovým detoxem, platí několik zásadních pravidel. Zkuste alespoň týden před začátkem diety nejíst cukr ve formě sladkostí, sladkého pečiva, čokolád a bonbonů. Totéž platí o bílé pšeničné mouce. Zároveň nahraďte vaši každodenní ranní kávu čajem matcha. Při okurkovém detoxu totiž nemůžete ani cukr, ani lepek a ani kofein, a pokud byste přestali z ničeho nic se vším naráz, zřejmě by se dostavil nepříjemný "absťák" a bylo by pro vás těžší okurkovou dietu vydržet.

A teď - jídelníček!

  • Snídaně: Ke snídani si dejte okurku (200 gramů) doplněnou nízkotučným jogurtem, samozřejmě neochuceným a neslazeným. Výborný je islandský skyr, který neobsahuje žádný tuk, za to je bohatý na proteiny! Pro podporu zažívání můžete zvolit jogurt s živými kulturami.
  • Oběd: Oběd by měl být okurkový salát, velká porce, doplněný dvěma vařenými bramborami nebo dvěma plátky celozrnného chleba. Jako dezert si můžete dát jednu porci vašeho oblíbeného ovoce.
  • Večeře: Večeře je stejná jako oběd, ale je povoleno doplnit ji ještě o porci tuňáka nebo libového dušeného světlého masa. Případně zcela nahraďte okurku s přílohami ovocným salátem.
  • Svačina: Platí, že ke svačině si můžete zakousnout tolik okurky, kolik chcete. Skvělé je například okurkové smoothie, které vyrobíte z okurky, zeleného jablka, dvou hrstí listvohéo špenátu a čerstvého zázvoru.

Tak s chutí do toho a půl je hotovo!

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více