Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dopřejte si bramborák bez žlučníkového záchvatu! Jde to, jen vědět, jak na to
Zdroj: Pixabay

Bramboráky občas zavoní z většiny domácností. Pokud bydlíte v bytovce, určitě na vaši večeři dostane chuť i polovina dalších obyvatel domu. Nezaměnitelná vůně této sice nepříliš zdravé, ale zato vynikající pochoutky doslova láká k ochutnání a přiznejme si, že často podlehneme, i když se právě snažíme držet nějakou tu dietu. Jenže konzumace bramboráku může mít i nepříjemnou dohru. Poradíme vám, jak si tuto lahůdku udělat zdravěji.

Může za to česnek

Žlučníkáři vědí své - prohřešek proti vlastnímu tělu v podobě ochutnání alespoň kousíčku mastného, ale jednoduše neodolatelného bramboráku bývá záhy potrestán bolestí, které bychom se rádi vyhnuli. Ti zkušenější ale mají svoje metody, jak si pochutnat a nemuset se obávat trestu v podobě žlučníkového záchvatu nebo žaludečního "dloubání".

Hlavní příčinou nepříjemných pocitů po pozření bramboráku bývá nejčastěji česnek, tedy ten čerstvý, který pouze oloupeme a rozdrtíme do těsta. Je samozřejmě nejlepší a má největší sílu, zvlášť, když jde o ten silný, který většinou pochází z českých polí. Jestliže se ale chceme vyhnout problémům nebo dokonce víme, že pro nás nejsou bramboráky tak docela bezpečné, je možné zkusit připravit bramboráky s česnekem sušeným, který koupíme v obchodě. Pokud nejste zvyklí jej využívat, alespoň pro tento případ je dobré ho mezi kořením mít.

Další doporučovanou metodou, jak připravit bramboráky bezpečné i pro žlučník, je odstranění klíčku z čerstvého česneku. Po oloupání stroužků je potřeba je rozkrojit a z každého vyndat zelenou nebo nažloutlou vnitřní část. Právě klíček totiž zhoršuje stravitelnost česneku a může nám připravit perné chvilky, kdy litujeme, že jsme bramboráku neodolali.

Dietnější bramborák? Jde to

Další možností, jak připravit bramborák v trochu dietnější podobě, je jeho příprava v troubě místo na pánvi s olejem. I když se budeme muset smířit s tím, že přece jen nepůjde o ty křupavé placky, k nimž trocha mastnoty zkrátka patří, tělo nám jistě poděkuje.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv verzi bramboráku, vždycky je možné základní recept ještě vylepšit, a to bez ztráty původní výborné chuti a tedy bez zklamání, že "tohle vlastně není bramborák". Mnozí do těsta přidávají například na drobnější kostičky nakrájené uzené maso, případně kvalitní párek nebo jinou uzeninu. Výborným doplňkem je i tvrdý sýr, buď strouhaný nebo stejně jako uzené maso nakrájený na malé kousky. Zajímavou chuť bramboráku dodá také nastrouhaná niva. V tomto případě je ale potřeba trochu šetřit solí, protože sýr je sám o sobě velmi výrazný a pokud jej použijeme víc, mohl by bramborák působit přesoleně a navíc velké množství soli také organismu neprospívá.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více