Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babské rady v kuchyni: Čím vyčistit mastný sporák a jak na ucpaný odpad bez chemie?
Zdroj: Unsplash.com, Austrian National Library

Moderní doba je úžasná v tom, že na cokoliv si člověk vzpomene, to s největší pravděpodobností koupí v nejbližším supermarketu, včetně chemických přípravků určených k čištění různorodých povrchů a rozmanitých druhů špíny. Právě pro tu chemii je ale aspoň občas dobré sáhnout po osvědčených tricích našich maminek a babiček, které takové možnosti neměly. Víte třeba, že i hodně mastný sporák hravě vyčistíte jedlou sodou?

Na mastnotu platí jedlá soda i cibule

Chystáte se na zevrubný úklid kuchyně, ale nechce se vám k tomu používat savo a další přípravky plné chemie, které sice čistí, ale zanechávají nepříjemný "nemocniční" zápach a mohou být nebezpečné pro vaše děti nebo domácí mazlíčky? Nevadí - zkuste to s námi hezky postaru; podle osvědčených rad našich maminek a babiček, které neměly vždy k dispozici takové vymoženosti, jako dnes máme my.

Víte třeba, že na mastný sporák platí jedlá soda? Ať už potřebujete vyčistit plynové hořáky nebo modernější sklokeramickou varnou desku, stačí smíchat trochu jedlé sody a vody tak, aby vznikla řídká kašička. Tato pasta pak působí přímo zázračně. Podobnou službu při čištění varné desky jako jedlá soda udělá i cibulová šťáva, která je ale ještě lepší na odmaštění a čištění trouby. Pokud máte troubu opravdu hodně špinavou, vložte do ní pekáč s vodou a plátky citronu, na pár minut ji zapněte na nejvyšší možnou teplotu, zase vypněte a nechte přes noc zavřenou. Ráno se budete divit, že tento jednoduchý trik udělal potřebnou práci za vás.

Pokud chcete, aby čerstvě umytá lednice zůstala dlouho voňavá, vložte do ní rozpůlené jablko. A co s mastnými fleky na zdi za sporákem? Na ty nejlépe pomůže obyčejná bílá školní křída. Stačí s ní skvrny "zamalovat". Křída část mastnoty vysaje a ten malý zbytek, co vysát nezvládne, alespoň zakryje. Pokud máte zdi v kuchyni prozíravě obložené dlaždičkami, možná vás trápí špinavé spáry. Ty vyčistí a plísně zbaví obyčejný ocet.

Nejlepší pomocník je citron

Ocet je vůbec šikovný pomocník. Komu nevadí jeho štiplavá vůně, může jej přidat do teplé vody a vytřít tímto nálevem mastnou kuchyňskou podlahu. Když se ocet smíchá s jedlou sodou, vznikne přírodní domácí "krtek" na čištění ucpaného odpadu. Postup je jednoduchý; do odtoku nasypeme dva sáčky jedlé sody a zalijeme je 500 mililitry octa. Necháme chvíli působit a pak odpad prolijeme litrem vroucí vody.

Asi nic není horší, než když se v mikrovlnce ohřívá nějaké aromatické jídlo, ať už se jedná o ostrou kari omáčku nebo pečenou rybu. Zápachu a případných "zažraných" nečistot v mikrovlnné troubě se zbavíte tak, že do ní vložíte misku naplněnou vodou se šťávou z jednoho citronu. Mikrovlnku zapnete na 5 minut a poté ji ještě dvě minuty necháte zavřenou. Zatímco pára odstraní špínu, citron pohltí nežádoucí pachy. Citrus pomůže i starým kuchyňským prkénkům - ať už máte prkénko plastové nebo dřevěné, stačí vzít do ruky rozříznutý citron, přejet s ním po všech skvrnách a ty jako zázrakem zmizí. Podložky budou vypadat jako nové! Další věc, na kterou můžete použít citronovou šťávu, jsou usazeniny a vodní kámen. Pokud vás trápí usazeniny například v rychlovarné konvici nebo na baterii u kuchyňského dřezu, použijte právě tam citronovou šťávu a nechte ji 20 minut působit. Vše se brzy bude opět nádherně lesknout!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více