Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníčky světových lídrů: Jak zhubla Angela Merkelová 10 kilo a proč tak miluje italskou kuchyni?
Zdroj: Free-Photos, Pixabay.com

Angela Merkelová je určitě nejreprezentativnější politickou tváří Německa, země známé jako "lokomotiva Evropy". V záři reflektorů od roku 2005, tedy roku jejího prvního zvolení do funkce kancléřky, je pravděpodobně nejslavnější političkou ve své zemi po éře Helmuta Kohla. Merkelová se zároveň netají svou láskou k italské kuchyni a potravinám, i když si svůj soukromý život bedlivě střeží. Jak se stravuje nejmocnější žena v Německu?

Co ovlivnilo kancléřčiny chutě?

Roky mládí strávené v Německé demokratické republice jsou hlavním důvodem, proč je dnes nejmocnější žena Německa Angela Merkelová co se stravování a chutí týče tak otevřená. Podepsalo se to i na jejích zvycích v nakupování jídla, s nimiž se svěřila magazínu Superillu. "Stále něco kupuji, jen jakmile to vidím, i když to opravdu nepotřebuji. Je to hluboce zakořeněný zvyk vyplývající z toho, že v ekonomice, kde byl nedostatek věcí, jste koupili, co se dalo, když se dalo." Pravděpodobně její matka, která pracovala jako učitelka latiny a angličtiny, naučila Angelu Merkelovou přemýšlet v celoevropském kontextu, který je patrný také v jejích rozhodnutích týkajících se jídla.

Merkelová a Itálie

Při mnoha oficiálních politických příležitostech Merkelová často a ráda večeřela s bývalým italským premiérem Matteem Renzim. V Itálii je totiž zvykem zvykem, jak v politice, tak v podnikání, jednat s protějškem během jídla, protože se má za to, že jídlo usnadňuje jednání a dosažení nových dohod. Ale i soukromně, ač si ráda pochutnává na lahůdkách z různých částí Evropy, prý Merkelová preferuje Itálii. Ráda jezdí na místa jako je Ischia, Toskánsko a Dolomity. Právě během jedné takové návštěvy při neformálním rozhovoru s malými dětmi na otázku, jaké má oblíbené jídlo, bez váhání odpověděla, že jsou to boloňské špagety.

Dietářka Merkelová

Kromě záliby v italské kuchyni se toho ale o osobních preferencích Angely Merkelové mnoho neví. Lidé jsou zvyklí ji vídat v pastelově zbarvených kostýmcích a s lehce baculatým obličejem. Její image je postavena na skromnosti a střídmosti, což je sympatické všem obyčejným lidem, včetně všech dam, které drží dietu. Kancléřka totiž také výrazně zhubla. Přesto, že může na první pohled působit, že má lehkou nadváhu, bývalo to s ní i horší. Merkelové se nicméně podařilo zhubnout deset kilogramů. Jak to dokázala? To zjistil magazín Bild, který odhalil, že nejmocnější žena Německa držela přísnou dietu založenou především na zelenině a ovoci.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více