Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlíkova cesta kolem světa: Znáte sicilské rýžové krokety či toskánskou polévku z chleba?
Zdroj: Free-Photos, Pixabay.com

V dalším díle pravidelného seriálu, kde s naším hrdinou Jedlíkem cestujeme po celém světě, zůstaneme v Evropě, a dokonce se podíváme do země sousedící s Francií, kam se Jedlík podíval minule. Dnes je na řadě země Leonarda da Vinci, starověkých císařů, fotbalu a hlavně dobrého jídla. Buon giorno, vítejte v Itálii!

Jsou špagety z Itálie?

Italská kuchyně se vyvíjela v průběhu staletí. Ačkoliv se Itálie nespojila až do 19. století, kořeny její kuchyně lze vystopovat až do 4. století před naším letopočtem. Spojení jídla a kultury bylo v té době velmi důležité, jak ostatně vidíme na Apiciově kuchařce, jejíž sepsání se datuje do prvního století před naším letopočtem. Po staletí ovlivňovaly vývoj italské kuchyně sousední regiony, dobyvatelé, vysoce postavení kuchaři, politické otřesy a objev Nového světa. Prvotní formování italské kuchyně sledujeme po pádu Římské říše, kdy se různá města začala oddělovat a vyvářet své vlastní tradice. Vyrábělo se mnoho různých druhů chleba a těstovin a variace technik přípravy se lišily.

Země byla poté na dlouhou dobu rozdělena a ovlivněna okolními regiony, jako je Španělsko, Francie a střední Evropa. Toto - společně s polohou Itálie na Hedvábné stezce a z toho vyplývající styk s Asií - ovlivnilo vývoj tradičních pokrmů. Kvůli klimatickým podmínkám a rozdílné vzdálenosti od moře byly v jednotlivých regionech k dispozici různé základní pokrmy a koření. Regionální kuchyni zastupují některá z hlavních měst v Itálii. Například Miláno (sever Itálie) je známé rizotem, Terst (severovýchod Itálie) je známý pro multikulturní pokrmy, Bologna (střed země) je známá pro své tortellini a Neapol (jih) zase díky pizze. Dobrým příkladem vlivu ostatních kultur jsou známé špagety, u nichž se předpokládá, že se rozšířily po celé Africe na Sicílii a poté do Neapole.

Italové to rádi čerstvé

Italská kuchyně se pyšní širokou škálu různých přísad od ovoce, zeleniny, omáček až po maso a další. Na severu Itálie jsou nejběžnějšími přísadami ryby (jako treska nebo baccalà), brambory, rýže, kukuřice, klobásy, vepřové maso a různé druhy sýrů. Těstoviny dochucované rajčaty jsou rozšířeny po celé Itálii. Italové mají v zásadě rádi čerstvé přísady a jemně kořeněné jídlo.

Přestože v severní Itálii existuje mnoho druhů plněných těstovin, polenta a rizoto jsou tam populárnější. Bazalka (přísada pesta), ořechy a olivový olej jsou velmi běžné. V regionu Emilia-Romagna jsou běžnými ingrediencemi šunka (prosciutto), klobása (katechino), různé druhy salámu, lanýže, grana, Parmigiano-Reggiano a rajčata ( z nichž se vaří boloňská omáčka nebo ragú).
Italská kuchyně je také vyhlášená používáním nejrůznějších těstovin. Řadíme mezi ně nudle různých délek, šířek a tvarů. Většinu těstovin lze rozlišovat díky tvaru, podle kterého získaly mají i jména - penne, maccheroni, špagety, linguine, fusilli, lasagne a mnoho dalších druhů, které jsou často plněné nejrůznějšími přísadami, jako jsou ravioli a tortellini.

Regionální speciality

  • Abruzzo ve střední Itálii je typické těstovinami, masem a zeleninou. V tomto koutě Itálie jsou rozšířeny chilli papričky diavoletti (malí ďáblové). V tomto regionu je tradiční i chov ovcí, což se promítá do obliby jehněčího.
  • Kalábrie je políbena vlivy z Francie a Španělska, které jsou jasně vidět například v typickém dortu gatò (z francouzského gateau). Oblíbené jsou i mořské plody jako mečouni, krevety a sépie. Tradičně se podává i vodní meloun obalený šunkou.
  • Neapol ohromila svět svou tradiční pizzou. V místní kuchyni se projevuje produkce rajčat, brambor a citrusů.
  • Lazio dalo život známým špagetám carbonara a těstoviny jsou zde připravovány na nejvíce způsobů v Itálii. Ikonickým se stal i tvrdý sýr Pecorino Romano.
  • Sicílie byla po staletí ovlivňována zámořským obchodem, což se samozřejmě podepsalo i na kuchyni. Mísí se zde vlivy z Řecka, severní Afriky a arabských zemí. Za vyzkoušení stojí arancini, tedy smažené rýžové krokety.
  • Toskánsko si nepotrpí na složitosti, kuchyně je obecně velmi jednoduchá. Velmi oblíbená je v tomto regionu polévka ribollita připravovaná z chleba.

Itálie je země vína

Itálie produkuje nejvíce vína na světě a je zároveň jeho největším vývozcem a konzumentem. Pouze asi čtvrtina veškerého vína je určena k prodeji. V Itálii je oblíbená také káva, ostatně právě odtud pochází známé espresso, latte, cappuccino a další druhy kávy. A ačkoliv se to nezdá, Italové mají rádi i dobré pivo. I když není tak oblíbené jako víno a jeho spotřeba není zdaleka tak velká jako ve střední Evropě, Italové pivo rádi pijí v pizzeriích.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více