Z jakého masa se vyrábí šunka? Podmínkou je kvalitní maso bez viditelného tuku
Šunka je výrobek z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa, který se upravuje dušením, sušením nebo uzením. Připravuje se z celého kusu masa nebo jako strojově lisovaný výrobek.
Maso na šunku musí být té nejvyšší kvality. Šunka musí být naprosto libová, nesmí obsahovat tukem prorostlé maso. Pokud je méně kvalitní, neměl by se používat název šunka, ale například vepřový nářez.
Z jakého masa se vyrábí šunka?
Maso musí obsahovat málo vody, vyšší množství tuku a jemná vlákna. Šunka se připravuje:
- z vepřového masa - používá se celá kýta nebo svaly z kýty a plec.
- z hovězího masa - z celých šálů zadního hovězího masa.
- z drůbežího masa - nejvhodnější jsou kuřecí a krůtí prsa a maso ze stehen.
- z králičího masa nebo ze zvěřiny, které jsou méně obvyklé.
Lisovaná šunka se vyrábí dušením, ale u šunky z celých kusů masa převažuje sušení a uzení.
Jak se dělí šunka podle kvality
Čím méně kvalitní šunka, tím více obsahuje náhradních surovin (kůže, škrob):
- Šunka nejvyšší jakosti má minimálně 16 % čistých svalových bílkovin.
- Šunka výběrová obsahuje minimálně 13 % čistých svalových bílkovin.
- Šunka standardní má minimálně 10 % čistých svalových bílkovin.
- Šunka konzumní obsahuje minimálně 7 % čistých svalových bílkovin.
Z domácí nebo koupené šunky si můžete připravit francouzský toust podle našeho videoreceptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 19 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit kuřecí maso, aby nebylo suché? Vyzkoušejte 3 tipy
Jak na dokonalý francouzský toust? Ve sladké verzi pomůžou chuti smetana a třtinový cukr. Slanou vylepší sýr a bylinky
Vyznejte se v druzích šunek: Jak se liší jamón, prosciutto a pršut? A proč pražská šunka nemusí být z Prahy?
Komentáře