Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Zdroj: Foto z filmu Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976), Ivan Minár, Filmové studio Barrandov

Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme, drahoušku! se Miloš Kopecký v roli pana Nováka rozčiluje, že nenávidění Bartáčkovi od vedle mají zase řízky. Bartáčkovi ve skutečnosti klepou na prázdno a schválně právě proto, aby své sousedy naštvali. Vy si ale kus masa v trojobalu můžete klidně udělat. Zkuste to podle našich tipů a triků, aby byly vaše řízky ty opravdu nejlepší!

Jaké vybrat maso? To je základ!

Základem dobrého řízku je samozřejmě typ masa, které zvolíte. Výborné jsou řízky z mladého hovězího, pro českou kuchyni je pak nejtypičtější použití prorostlé krkovice, díky níž je hotový řízek hodně šťavnatý. Tradiční "vídeňák" by se měl dělat jen z telecího, a to konkrétně z horní části kýty (říká se jí ořech), vrchního šálu nebo telecího pavoučka. Pokud máte raději drůběž, pozor - kuřecí i krůtí maso je přirozeně sušší, proto je na řízky nejvhodnější volit stehna, která obsahují více tuku.

Marináda může pomoct

Aby bylo maso uvnitř trojobalu vláčné, jemné a šťavnaté, můžete maso před obalováním na 2 - 3 hodiny, ale klidně na celou noc naložit do marinády z jogurtu nebo z majonézy. Hodí se to právě hlavně u drůběžího masa, které díky tomu nebude tak suché.

Méně (naklepávání) je více

Řízek přes celý talíř je jedlíkův sen, ale lepší je maso moc nenaklepávat a nedělat řízky příliš tenké. Ideální tloušťka jeddoho řízku se pohybuje mezi 10 a 12 milimetry. Tip: Jednotlivé řízky před obalováním po stranách nařízněte, nebudou se vám potom při smažení tolik kroutit. Samotné naklepávání si usnadníte, když maso vložíte mezi dva sáčky; ale tento léty prověřený trik hospodyněk nejspíš už znáte.

Domácí strouhanka a neředěná vajíčka

Dříve hospodyňky měly ve zvyku ředit vajíčko na obalování vodou nebo mlékem, nejlepší je ale nechat vejce samotné, protože i tak pro smažení obsahuje množství vody tak akorát. Řízky obalujeme v polohrubé mouce a strouhanka je nejlepší domácí, čerstvě namletá ze tři dny starých housek a rohlíků. Tip: Pro více fit řízky můžete místo strouhanky zkusit i rozdrcené neslazené kukuřičné lupínky smíchané s ovesnými vločkami. Naopak méně zdravé, ale skvělé jsou řízečky obalované v rozdrcených paprikových chipsech.

Přepuštěné máslo je to nejlepší

Řízky je samozřejmě nejsnadnější smažit v oleji, ale pokud jim chcete dodat opravdu plnou chuť, zkuste raději sádlo, nejlépe domácí, anebo máslo. Použijte ale máslo přepuštěné. Řízky na másle jsou opravdu zaručeně ty nejlepší.

Řízky nechte dojít v troubě

Usmažit řízky, nechat je okapat na ubrousku a ihned podávat je také možnost, ale vám jde o ty opravdu nejlepší řízky. Proto si předehřejte troubu na 110°C, připravte si plech a na něj poklaďte krajíce chleba. Pak řízky zprudka osmahněte, z pánve je přendejte na plech s chlebem a takto je pečte asi 45 minut. Chléb nasaje přebytečný tuk, maso zůstane šťavnaté a kůrčička křupavá. Dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více