Recepty z českých filmů: Což takhle dát si špenát? Poradíme, jak ho mít nejlepší
31. 1. 2021 Vaření
Což takhle dát si špenát? To je nejen česká filmová klasika, ale taky poměrně častá otázka v debatě o tom, co se doma bude jíst. Zdravá zelená zelenina je v české kuchyni oblíbenou přílohou k masu a knedlíkům, ale je možné doplnit jí rovněž omeletu nebo třeba těstoviny či bramborové noky. Nicméně; uvařit dobrý špenát, to může být věda. Poradíme vám, jak ho mít nejlepší!
Skvělý špenát s bešamelem
Samozřejmě je možné připravit dobrý špenát i z mraženého protlaku, ale přeci jen - chcete-li jej mít opravdu nejlepší, použijte čerstvý listový špenát. Teď sice není zrovna sezóna, dnes už ale křehký baby špenát ve velkých baleních sežente v každém supermarketu.
Co budeme potřebovat (na 4 porce):
- alespoň 500 gramů baby špenátu
- vodu
- sůl
- 500 ml mléka
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci hladké mouky
Mohlo by vás zajímat
Postup: Úplně nejdřív je potřeba listy špenátu pořádně očistit, tedy proprat ve studené vodě. Klidně i několikrát, záleží to na míře znečištění listů. Aby si špenát zachoval živiny, chuť i krásnou barvu, je potřeba ho správně podusit. Konkrétně u špenátu se na tuto fázi musíte soustředit a každá minuta se počítá, protože i jedna navíc už může být moc. Nejlepší je špenát blanšírovat, což znamená krátce ho spařit ve vroucí osolené vodě a hned na to jej prudce zchladit vodou ledovou.
Takto připravený špenát je už možné přídávat do jídel, ale lepší je přimíchat jej do nějaké omáčky, aby celá příloha získala krémovou konzistenci. My máme rádi špenát vmíchaný do bešamelu. Bešamel připravíme tak, že si v jednom rendlíku rozděláme jíšku (hladkou mouku dobře rozmícháme v rozehřátém másle) a ve druhém ohřejme mléko, které následně hotovou jíškou zahustíme. Aby se z bešamelu vytratila moučná chuť, je třeba nechat zahuštěné mléko na mírném ohni vařit asi 20 minut a hlídat, aby moc "nedivočelo". Když je bešamel hotový a hustý, stačí do něj už jen přidat blanšírovaný špenát a dosolit jej.
Mohlo by vás zajímat
Rychlejší variana se smetanou a česnekem
Příprava bešamelového špenátu zabere dohromady asi 30 minut. Pokud máte na spěch, zkuste rychlejší variantu se smetanou, která je rovněž lahodná!
Co budeme potřebovat (na 2 porce):
- 250 gramů blanšírovaného špenátu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 střední cibuli
- 1 lžíci másla
- sůl
- 1 stroužek česneku
Mohlo by vás zajímat
Postup: Špenát si připravte stejným způsobem jako u předchozího receptu. Místo bešamelu vám pak ale už jen stačí v kastrůlku rozehřát máslo, na něm nechat zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku, tu zalít smetanou a nechat ji povařit. Smetana ke šlehání díky obsahu tuku poměrně rychle houstne, celé by to mělo zabrat asi 5 minut. Pak už stačí jen přimíchat špenát a dochutit jej solí a utřeným česnekem.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Ovar a zabijačkový guláš podle paní pivovarníkové z Postřižin
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 9 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 22 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Masopustní pohoštění jedna báseň! Usmažte si doma nadýchané koblížky jako od babičky
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Vepřová kýta na mnoho způsobů: Možná vás překvapí, kolik jídel z ní můžeme uvařit