Co víme o květáku
29. 9. 2008 Vaření
Jistě všichni z nás jsme si oblíbili v naší kuchyni květák. Já jsem si do dnes myslela, že bílý květák usazený pěkně uprostřed zelených listů, je květ, ale až z literatury jsem se dočetla, že se nejedná o květ, nýbrž o zdužnatělé stonky a větévky se šupinovitými listy.
Název „květák“ pro tuto zeleninu dal v roce 1847 Josef Pečírka. Tento název se ujal, zatímco ostatní názvy, jako například květník, květlík, květlák se neujaly. Původně však k tomuto názvu „květák“ dal zřejmě první impuls přírodovědec Presl, který jej nazval zelím květnatým. Někdo z vás používá název karfiol. Tento název je převzatý z němčiny, avšak tam došlo k záměně hlásek ze slova kalfior na karfiol ( vzniklo z italského slova cavolfiore).
Někteří vědci zařadili květák do druhu brukev zelná a někteří zase do brukev krétská. Květák pochází z východního Středozemí, z Kypru, Kréty a Turecka. Byl znám i ve středověké Itálii a díky obchodování se v polovině 16. století dostal i do střední Evropy. Od té doby začala stoupat oblíbenost této zeleniny.
Pokud si květák pěstujete na své zahrádce, měli byste pamatovat na pravidla správného skladování. Květák se má ukládat růžicí dolů a košťálem nahoru při teplotě okolo 0°C. Při takovém to skladování prý odcházejí dusičnany z růžice do listů, v růžici přibývá sacharózy, volných aminokyselin, draslíku, sodíku, hořčíku a vápníku. Květák zároveň obohatí váš jídelníček o vitamin C (více než v pomerančích), K ( pro dobrou srážlivost krve), B1, B2, B6, kyselinu pantotenovou (pro dobrou činnost nadledvinek), cukry, bílkoviny, vlákninu, fosfor (má vliv na zdravý stav kostí, nehtů, kloubů), minerální látky atd. Květák má také diuretické schopnosti.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět nejlepších jídel k táboráku: Opečte si u ohně jablka, kynuté těsto nebo brambory
Oblíbené pokrmy z květáku a brokolice
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 19 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 21 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 23 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Přečtěte si Zobrazit více
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Co vše dát na jednohubky? V jednoduchosti je krása, stačí kombinace několika chutí