Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sedmero základních druhů hrnců a pánví: Víte, jak a na co je správně použít?
Zdroj: Pixabay.vom, Hans Braxmeier, Pixabay License

Existuje zdánlivě nekonečná paleta hrnců a pánví, které si můžete pořídit do kuchyně. Pro kuchaře – laika jsou na první pohled velmi podobné. Opak je ale pravdou. Pokud se naučíte rozlišovat, k čemu která nádoba na vaření slouží, budete mít v kuchyni obrovskou výhodu. Podívejte se s námi na 7 typů základních hrnců a pánví, které vám v kuchyni nemohou chybět.

1. Pánev na smažení

Pánev na smažení je nejčastěji používanou pánví na vaření ve většině kuchyní. Je skvělá na všechno od smažení vajec přes vaření omáčky na těstoviny až po přípravu masa, když vás počasí nenechá grilovat venku. Tři nejběžnější materiály používané na tento druh pánví jsou nerezová ocel, což je materiál použitelný univerzálně, nepřilnavý teflon, který je ideální pro vaření jemných ryb jako platýs nebo treska, a litina, jež zvládne vše od frittaty přes kukuřičný chléb až po dobře opečený steak

2. Grilovací pánev

Pokud potřebujete výkon pánve, ale zároveň ještě větší plochu, je nejlepším řešením grilovací pánev. Grilované maso, panini a palačinky se na této pánvi připravují lépe, protože je zde mnohem více místa, a zároveň je díky velkému prostoru zamezeno nechtěnému dušení.

3. Holandská trouba

Holandská trouba může být tou nejvšestrannější nádobou na vaření, jakou si kdy pořídíte. Vyznačuje se silným dnem a vyššími stěnami, než má pánev a je větší než rendlík. Tyto litinové nádoby lze využít jak na plotně, tak do trouby a jsou skvělé při vaření polévek, dušení masa a ke smažení. Není problém je dokonce využít k pečení chleba.

4. Rendlík

Rendlíky existují v každé možné velikosti a jsou stejně univerzální, jako rozmanité. Konkrétně jsou rendlíky ideální pro přípravu pokrmů, které vyžadují hodně tekutin, jako je blanšírování zeleniny nebo příprava zastřených vajec. Velmi vysoké stěny ve srovnání s celkovou velikostí samotné nádoby zajišťují, že rendlík zvládne hodně tekutých ingrediencí, aniž by během vaření něco vyteklo.

5. Wok

Jakmile jste si pořídili základní nádobí, pánev wok je skvělý kousek, kterým dáte svým pokrmům šmrnc. Zvláště pokud jste fanouškem čínské úpravy jídla zvané stir-fry. Pánve wok se tradičně vyrábějí z uhlíkové oceli a jejich základní vlastností je, že se velmi rychle zahřívají a zrychlují vaření všech ingrediencí. I když jste dosud nevařili s wokem, jeho použití je extrémně snadné a s trochou know-how můžete z woku udělat dokonce malou udírnu.

6. Sauté pánev

Tuto hlubokou pánev, známou také jako sauté pánev, lze zařadit přímo mezi rendlík a pánev na smažení. Vyšší stěny umožňují vařením snadno snížit množství původně použité vody, díky čemuž jsou sauté pánve skvělé pro dušení kuřecích stehen nebo zelí, přípravu kari nebo vaření indického čatní.

7. Polévkový hrnec

I když jsou tyto velké kovové hrnce skvělé na přípravu omáček, lze je také použít k výrobě polévek, vaření těstovin nebo brambor. U jakéhokoliv receptu, který vyžaduje velké množství tekutin a přísad, nebo pokud vaříte pro velkou skupinu, by měl být polévkový hrnec vaší první volbou.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více