Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka
Zdroj: Toprecepty, Lenunka

Jestli také máte rádi nádhernou vůni a jemnou chuť bezových květů, čas vyrazit na jejich sběr je právě teď. Nejen, že z nich okamžitě můžete připravit chutné jídlo, ale květy lze také usušit do zásoby. Jak to udělat správně poradí bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová.

Sběr a sušení

Bez černý je u nás velmi oblíbená rostlina a není divu. Nejen, že krásně voní a chutná, ale využít lze jak jeho květy, tak listy i plody. Aktuálně je ale sezóna omamně vonících žlutobílých květů. Bez černý najdete na vlhkých lesních mýtinách, na kamenitých místech, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. V přírodě roste volně na světlých i polostinných místech. Jediné, čemu byste se měli vyhnout, je sbírat bez u rušných zaprášených cest nebo v blízkosti pole, tam hrozí kontamniace chemickými postřiky. Nejlepší je sbírat bez na okrajích lesů a luk. A co přesně si z rostliny vzít? Jak pro Toprecepty.cz uvedla bylinkářka a autorka facebookové stránky Provoněný den Linda Mahelová, sbírají se celá květenství i se stopkouBezová květenství, ostatně tak jako všechny bylinky, dopručuji sbírat za suchého slunečného počasí. Nejlépe po oschnutí ranní rosy. Tedy klidně dopoledne a až do odpoledních hodin,“ říká bylinkářka. Květy můžete zpracovat hned, třeba na přípravu sirupu nebo ke smažení výborných kosmatic. Též je ale můžete nasbírat do zásoby; pak je potřeba je dobře usušit.

Květy sušíme na dobře větraném místě, nejlépe na prodyšném sušáku. Můžete si pořídit i závěsný sušák, případně se dá květenství navázat na šňůru,“ říká bylinkářka a dodává, že je důležité, aby při sušení bylo každé květenství zvlášť a nepřekrývalo ho jiné. Mohlo by totiž dojít k zapaření byliny a jejímu znehodnocení. Jak to poznáte? „Po usušení mají květy mít příjemnou bezovou vůni a jemně žlutou barvu. Pokud se zapaří, mají hnědou barvu,“ vysvětluje Linda Mahelová s tím, že na úplné vysušení potřebují květy několik dní. Záleží samozřejmě i na počasí a okolní vlhkosti, ale do týdne by měly být květy suché.

Skladování

Stejně jako je důležité květy správně sbírat, je důležité je i správně skladovat.Usušený bez černý skladujte nejlépe v papírových pytlích nebo ve skle, třeba v zavařovačce, a vždy jej uchovávejte na temném místě bez přístupu světla,“ radí bylinkářka a připomíná, že se listy sbírají v květnu až červnu. „Vhodné jsou mimo jiné na přípravu tinktury nebo do sušených bylinných směsí na podporu činnosti ledvin. Čerstvé listy se dají použít třeba jako obklad na pohmožděniny, při revmatismu nebo nehojících se ranách na pokožce,“ vyjmenovává Linda Mahelová zdravotní účinky voňavých květů a dodává, že z bezového květenství lze připravit šťávy, mast, šumivý lahodný nápoj, víno, olej, likér, sirup, ale také pleťovou vodu či masku nebo voňavou koupel. Tak ať vám slouží! 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více