Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat ledový čaj? Zkuste to zastudena metodou cold brew nebo pomocí sluneční energie!
Zdroj: Freepik, azerbaijan-stockers

Řadíte se spíše k milovníkům čaje než kávy? Pokud potřebujete povzbudit, ale nemáte v létě chuť na horký nápoj, připravte jej ve studené variantě. Domácí ledový čaj je levnější než kupovaný, lépe chutná a uděláte si jej přesně podle sebe.

Aby lidem nebylo horko

Za vynález ledového čaje vděčíme Američanům a Angličanům. První recepty se objevily v kuchařkách již v 18. století, nejvíc se ale tento nápoj rozšířil, jak se píše na Weburevolutiontea.com, až po vynálezu lednic a mrazáků, což bylo v 19. století. Ledový čaj se dělal nejčastěji z čaje zeleného, podával se s likérem a říkalo se mu punč. Jedna z oblíbených verzí se nazývala Regent's Punch, pojmenovaná podle anglického prince regenta Jiřího IV. na počátku 19. století. První recept s černým čajem se objevil, jak je uvedeno na webu Whatscookingamerica.net v roce 1884 a černé čaje pak téměř vytlačily ty zelené. Černý ledový čaj se v 19. století pil rovněž v Rusku. Největší popularitu si získala studená varianta oblíbeného nápoje v 1904 na Světové výstavě v St. Louis. Angličané tu tehdy chtěli Američanům představit indické černé čaje, ale bylo takové horko, že nikdo neměl na horký čaj chuť. Proto tehdy ve východoindickém pavilonu začali nabízet čaje vychlazené s kostkami ledu.

Louhování zastudena 

I když jako čaj stále označujeme i ovocné směsi a bylinky, je již všeobeně známo, že čaj je pouze nápoj připravený z listů čajovníku a můžeme tedy čaje rozdělovat jen na černé, zelené, bílé, žluté, oolong či puerh. K přípravě ledového „čajového“ nápoje poslouží ovšem i jiné byliny dokonale, pokud jsou dostatečně aromatické. Rozhodnete-li se pro čaj černý či zelený, myslete na to, že pro přípravu ledového drinku se hodí čaje s výraznou chutí (např. assam nebo sencha). Nálev musí být také silnější, jinak by měl nápoj nevýraznou chuť. Vezměte proto dvojnásobnou dávku čaje, přičemž je určitě lepší použít čaj sypaný. Pokud ovšem máte nějaký kvalitní, klidně jej připravte ze sáčku. Rozhodovat se můžete mezi dvěma variantami přípravy, stejně jak je to u ledové kávy.

Tradiční je klasická horká varianta, kdy čaj zalijeme horkou vodou, necháme vylouhovat (černý čaj 5 minut, zelený 3 minuty) a horký nápoj posléze vychladíme v lednici  a přidáme do něj led. Druhou možností je varianta za studena, tzv. cold brew. Tímto způsobem dokonce dosáhnete chutnějšího čaje. Pokud totiž nálev zalijete horkou vodou, teplo v čaji zvýrazní třísloviny a hořkou chuť. Při absenci tepla vám zůstane dokonale osvěžující, super jemný čaj, který není ani trochu hořký. Samotný postup je neuvěřitelně jednoduchý. Stačí smíchat sypaný čaj nebo celé čajové sáčky a vodu ve džbánu a nechat čaj louhovat po dobu 6 až 12 hodin v chladničce. Bílý a zelený se louhují kratší dobu, stačí 6-8 hodin, černý klidně až 12 hodin. Po této době čaj sceďte a získáte skvělý nápoj, který v chladu vydrží i několik dní. V lednici jej můžete uchovávat 3-5 dnů a při podávání čaj doplňte ledem. Nemáte-li na dlouhé louhování čas a zároveň věříte síle přírody, můžete nádobu s vodou a sypaným čajem umístit na sluníčko, nechat louhovat přibližně hodinu a poté scedit. Této verzi se pak říká sluneční čaj. Při přípravě použijte na litr vody asi 8 čajových sáčků, nebo 10 lžic sypaného čaje.

K černému grep, k ovoci bylinky

I když slazení čaje považují mnozí jeho milovníci za zneuctění, kupované ledové čaje se běžně cukrem nebo jiným sladidlem (třeba sirupem či medem) ochucují. Vy si to doma udělejte podle sebe. Ochutit nápoj můžete bylinkami, ovocem, kořením... Variací je nespočet. Nejčastěji se s čaji pojí citrusy, ať už citrony, pomeranče či limety. Výborně se k černému čaji hodí i nahořklý grep. Ovoce doladí i bylinkové čaje. K mátě zkuste například jahody či maliny, k heřmánku zase zázvor, citrusy nebo jablečnou šťávu. Ideální k přípravě ledového čaje je i speciální bylinný jihoafrický čaj rooibos. Pití ledových čajů se i liší v různých zemích světa. Většinou se můžete setkat s hodně podobnými ovocnými variacemi, snad jedině kromě asijských zemí, kde si libují v kombinaci s mlékem a tapiokovými kuličkami, což prodávají pod názvem bubble tea. Chcete-li svému osvěžujícími drinku dodat grády, kápněte do něj i trochu alkoholu. Jako první se nabízí rum, který si dáváme i do teplého čaje, vynikající je i kombinace s ginem a navíc třeba s grepovou šťávou, s vodkou a dokonce i s proseccem. Získáte neobvyklý letní koktejl, který oživí každou párty.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více