Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak udělat cuketovou koprovku podle maďarského receptu?
Zdroj: Šárka Adámková

Sezona cuket letos jako by nebrala konce. Pokud jste z této univerzální zeleniny už vyzkoušeli všechno, pak vás možná tenhle recept překvapí. Jak udělat omáčku s nevyslovitelným názvem nám opět poradí food blogerka Šárka Adámková.

Dýně, nebo cuketa?

Maďarská specialita, o níž dnes bude řeč, se jmenuje tökfőzelék. Znamená to něco jako dýňová omáčka, jež se tradičně vaří s koprem a podává s vepřovým perkeltem a bílým chlebem. Dýní se ovšem v tomto případě myslí tykev obecná, která je právě velice podobná cuketě a dokonce se někdy na českých trzích pod názvem cuketa i prodává. A není se čemu divit. Podle portálu Nasevyziva.cz je cuketa totiž jen kultivarem tykve obecné (Cucurbita pepo) a vznikla šlechtěním v Itálii. Ostatně, i v samotném Maďarsku kuchaři někdy pro přípravu této omáčky zeleniny zaměňují. „Chuťově nepoznáte rozdíl,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, autorka instagramového profilu Holka u plotny, a dodává, že omáčku zkoušela vařit jak z tykve, tak právě z cukety. „Tykev obecná vypadá jako světlejší velká žíhaná cuketa. Jenže na rozdíl od ní se u nás hůř shání. Proto lze klidně do omáčky použít cuketu, které je naopak letos přebytek.“ Omáčka tökfőzelék se dělá ochucená paprikou nebo jen světlá, ale skoro vždycky se podává s vepřovým perkeltem.

Jak na to

Na omáčku si připravte 1 velkou cuketu, 1 cibuli, trochu oleje, čerstvý kopr, sůl, cukr, mletou papriku, 200 g zakysané smetany a lžíci hladké mouky. Na perkelt pak budete potřebovat 1 cibuli, olej, 500 g na kousky nakrájeného vepřového masa, sůl a dvě lžičky sušené mleté papriky. „Začněte právě s perkeltem, protože se vaří déle. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Osmahněte ji na oleji, přidejte mletou papriku a maso a vše společně opečte. Podlijte vodou, osolte, přikryjte pokličkou a duste doměkka,“ popisuje Šárka s tím, že jakmile bude maso téměř hotové, je čas začít dělat omáčku.

 „Na tökfőzelék taky oloupejte a nakrájejte cibuli. Omyjte a oloupejte cuketu, zbavte ji semínek a nahrubo nastrouhejte. Do kastrůlku dejte trochu oleje a cibuli na něm osmahněte dosklovita. Přidejte nasekaný kopr a na hrubo nastrouhanou cuketu, podlijte vodou, osolte a duste asi 10 minut. Pak v zakysané smetaně rozmíchejte mouku a vše společně vlijte k cuketě. Přidejte podle chuti sůl a cukr a krátce provařte,“ popisuje Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny, která na závěr radí, jak omáčku podávat. „Do hlubokého talíře dejte omáčku, na ni doprostřed dejte trochu perkeltu a dozdobte snítkou kopru. Podávejte nejlépe s bílým chlebem,“ uzavírá Šárka s tím, že s koprem se při přípravě tohoto jídla rozhodně nešetří a podobně jako v naší koprovce je ho i v cuketové omáčce dost. Patříte-li mezi milovníky této aromatické byliny, určitě si ji užijete, stejně jako cuketu. Tak dobrou chuť!

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Inecka

16. 8. 2021 16:09

Robím tökfőzelék s bielej tekvice, je to dobrota. Nastrúhanú tekvicu osolím a nechám vypotit.
Pred tým než ju dám na cibulku malinko vyždímem,nie úplne.Vodu nedávám,tekvička ešte pustí.
Prilejem mlieko,kopor a povarím.Ochutím solou,peprom poprípade vegetou.Pridám záklechtku a nakoniec kopor<3 :-Q :yes:..S masíčkom je to samozrejme super ale stačia uvarené zemiaky a volské oko..http://m.suryacentrum.sk/album/tekvicove-panstvo/t...

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více