Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?
Zdroj: Toprecepty, mika59

Obyčejné, přitom geniální. To je maďarské lečo, které dávno zdomácnělo i u nás. Pojďte si s námi dnes připomenout, jak tato dobrota vznikla, jak by se správně měla připravovat a jak se dá parádně vylepšit.

Srbsko-maďarská historie

Kdy přesně vzniklo lečo, maďarská obdoba francouzského pokrmu ratatouille, to se s jistotou neví, ale z historických pramenů je patrný vliv turecké, španělské i srbské kuchyně. Podle webu Telex.hu zřejmě první maďarský recept na lečo, neboli lecsó, pochází z Týdenní kuchařky paní Emy z roku 1902. Tam se ovšem tohle jídlo ze tří surovin vyskytovalo ještě pod názvem „omácska“ a podávalo se jako příloha ke kachně. Jak uvádí portál Hungarytoday.hu, slovo lecsó se poprvé objevilo v 10. čísle časopisu Maďarský jazyk z roku 1914 a podle některých odborníků vzniklo zkomoleninou slovenského výrazu všeličo (smíšené, všelijaké). Později začala maďarská továrna vyrábět konzervu lecsó, jež se stala i vážným vývozním artiklem. Tehdy se také zrodil cizí název pokrmu, německy znějící „letscho“. A odtud už je jen krůček k českému pojmenování „lečo“. Dnes se lecsó neboli lečo považuje za jeden ze základních kamenů maďarské kuchyně. Podobné směsi dušené zeleniny se sice připravují všude na světě, ale lečo se jak způsobem přípravy, tak dochucením nepodobá žádnému paprikovo-rajčatovému jídlu v jiné zemi.

Správný postup

Jakkoli snadné na přípravu se lečo zdá, chcete-li zažít autentickou originální chuť, je potřeba postupovat tak, jak se lečo vaří v Maďarsku. Základem jsou stejně jako u nás pouze cibule, papriky a rajčata, ovšem ve správném poměru a ten je: jeden díl cibule, dva díly rajčat a čtyři díly papriky. Cibule se do leča nekrájí nadrobno, nýbrž na plátky, a veškerá zelenina by měla být oloupaná. Proto špičkoví maďarští šéfkuchaři papriku pro přípravu leča nejdříve upečou, poté oloupou a až pak nakrájí. Stejně tak rajčata by podle originálního postupu měla být spařená vroucí vodou a oloupaná. Na druhé straně, tento způsob je zdlouhavější, takže mnoho maďarských hospodyněk používá zeleninu syrovou, stejně jako jsme zvyklí u nás.

Další postup je následující: Oloupaná, na plátky nakrájená cibule se osmaží na tuku, kterým může být sádlo, slanina i olej. Krátce osmažená cibule se zasype maďarskou mletou paprikou, poté se přidají na kolečka nakrájené zeleninové papriky, na čtvrtky nakrájená rajčata a sůl a pepř. Hrnec nebo pánev se zakryjí poklicí a všechno společně se podusí. Do leča se nepřidává ani voda, ani mouka. Rajčata i papriky pustí dost šťávy a lečo bude i bez mouky tak akorát husté. Místo mleté papriky můžete ovšem použít maďarskou paprikovou pastu. Jídlo získá výraznější chuť.

Desítky variací

Výše uvedený postup je naprostý základ. Do něj se ale v Maďarsku běžně přidává i další zelenina, například cuketa nebo lilek. Lečo se taky dělává na slaninovém základu s na kolečka nakrájenou maďarskou klobáskou. Případně se do něj přidávají houby nebo vajíčka. Hotové lečo se podává jako hlavní jídlo, třeba s nočky nebo s typickou maďarskou těstovinou, tarhoňou. V některých regionech jsou běžnou přílohou brambory nebo rýže. A v lepších restauracích dostanete lečo naservírované s kopečkem krémové zakysané smetany uprostřed. To je pak teprve lahůdka!

Náš tip: Nebo zkuste lečo podle našeho videa

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie