Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vždy, když otevřete láhev vína, zbude vám korková zátka. Ta však nemusí nutně skončit v koši mezi odpadky, ale naopak se může stát součástí praktických a originálních interiérových dekorací, které vás budou těšit den co den.

Vždy, když otevřete láhev vína, zbude vám korková zátka. Ta však nemusí nutně skončit v koši mezi odpadky, ale naopak se může stát součástí praktických a originálních interiérových dekorací, které vás budou těšit den co den.

Zajímavosti o korku

Dá se říci, že korek má výjimečné vlastnosti. Výchozí surovinou pro jeho výrobu je kůra z korkového dubu Quercus Suber, kterému se dobře daří například ve Španělsku a Portugalsku. Kůra se loupe ze živého stromu – ten má však vynikající regenerační vlastnosti, a tak se povrchová vrstva časem obnoví. Kvalitní korkovou úrodu lze z jednoho stromu získat až sedmnáctkrát. Zajímavé je, že k prvnímu loupání může dojít až po čtvrt století stáří stromu a potřebnou kvalitu má korek až při třetím sběru – mezi jednotlivými sklizněmi musí navíc uplynout alespoň devítiletá pauza, aby se kůra řádně obnovila. Získávání korku je tedy poměrně zdlouhavou a náročnou procedurou, která se však bezesporu vyplatí.  

Výjimečnost tohoto materiálu tkví v tom, že jeden centimetr čtvereční korku protkávají až desítky milionů buněčných membrán, které mají schopnost zadržovat plyn. Díky tomu je měkký a pružný korek dokonalou vodotěsnou, tepelnou a zvukovou izolací. Korek je dále přirozeně antialergický a navíc působí jako repelent, takže odpuzuje hmyz. K tomu všemu se připojuje jeho struktura, která je příjemná nejen na dotek, ale i na pohled.

Korkové dekorace

Všichni zahrádkáři, pěstitelé a milovníci rostlin mohou vtipně využít korkových zátek. Označte například svoji bylinkovou zahrádku korkovými značkami, které budou zároveň působit i jako milá dekorace.

Další vychytávkou jsou korkové podložky. Těch není v kuchyni nikdy dost, protože každou chvilku potřebujeme na bezpečné místo odstavit rozpálený hrnec či horký talíř. Vlastnoručně vyrobené korkové podložky představují originální způsob, jak ochránit nábytek před teplem a poškrábáním. Zátky uspořádejte svisle do kruhu a pak je pevně stáhněte kovovou svorkou a je hotovo.

Neméně zajímavým nápadem jsou rohože z korkových zátek, které vám skvěle poslouží například v koupelně. Měkký a na dotek příjemný korek je k tomuto účelu více než vhodný. Zátky stačí podélně přeříznout a poté je plochou stranou nalepit na obyčejnou rohožku. Korková rohož se stane nejen zajímavým doplňkem, ale navíc vám poskytne velmi příjemnou masáž při každém šlápnutí.

Nejrůznější nástěnky jsou nejen praktické, ale také se z hlediska trendů moderního bydlení vrací do módy. Vyrobte si přírodní nástěnku z korku tím, že nalepíte zátky na rovný a pevný podklad (například dřevěnou či plastovou desku) - a místo na připíchnutí fotografií z dovolené, obrázků vašich dětí nebo seznamu nákupu je na světě.

Jelikož se blíží doba Vánoc, můžete si z korkových zátek vyrobit poutavé vánoční ozdoby. Velmi netradiční je například korkový věnec. Vánoční věnec vytvořený ze zátek vypadá dokonale rustikálně a zajisté bude budit pozornost. Jeho výroba je přitom více než snadná – stačí poslepovat korkové zátky. Věnec můžete ozvláštnit třpytkami, umělým sněhem či velkou mašlí.

Komentáře

Martina

16. 2. 2016 08:29

Úžasné nápady, fakt super :yes: Moc se mi líbí ta rohož, jen by mě zajímalo, na jakou obyčejnou rohožku to mám přilepit:-O a čím, aby to drželo? Moc díky.

petrzelka

26. 12. 2012 12:42

Mě se strašně líbí ta nástěnka a předložka v koupelně;-)

Luboš

9. 12. 2012 04:27

No to je cocotina. Kýč jak prase.:no::no:

Kokoska Kokoska

8. 12. 2012 18:00

ten věnec :yes::-))

míša

8. 12. 2012 18:00

hmmmm, moooc hezke....zvlastě ten venec se mi libi....udelam ;-)

Vendulka

8. 12. 2012 13:35

Skvělá inspirace. Ty zátky v květináčích s bylinkami- nápadité a zároveň praktické :-D

žlababa

8. 12. 2012 11:51

Taky si toto všechno pořídím. Ale potom budu muset ourychleně nastoupit do protialkoholické léčebny ! :-)

jarka skrobakova

7. 12. 2012 20:49

moc se mi líbí předložka do koupelny a nástěnka. Super nápad:-O:yes::yes::-))

evelina evel

6. 12. 2012 20:20

jůůů..... to je něco!!!
fakt moc pekne:yes::yes::yes::yes::-O:-8:-K

Zdenka1

6. 12. 2012 08:24

Korkový věneček už mám;-), ale ta nástěnka, nebo kobereček by se mi také líbil:-):yes:

Eva

5. 12. 2012 18:54

Bezva nápad mám sice nové ale zkusím!!!;-)

ivulinka ivulinka

5. 12. 2012 18:49

Pěkné počteníčko, co člověka ještě nenapadne...:yes:

Alena

5. 12. 2012 14:36

:-8:-D:-)):yes:

Irrena Irrena

4. 12. 2012 20:23

Zajímavé:yes::yes::yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více